Αγορά Χρυσού
Αγορά Χρυσού
Η αγορά χρυσού ήταν ανέκαθεν μια ενδιαφέρουσα επένδυση στο πέρασμα του χρόνου.
Σε περιόδους αβεβαιότητας ή χρηματοοικονομικών κρίσεων, ο χρυσός αποτελεί ένα πραγματικά ασφαλές περιβάλλον. Τρανό παράδειγμα οι μέρες μας.
H πρόσφατη πανδημία προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο η τιμή του χρυσού έχει οδηγηθεί σε τιμές ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες.
Τον περασμένο μήνα μάλιστα, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία!
Από πού προέρχεται ο χρυσός;
Πάντα αναρωτιέται ο μέσος άνθρωπος, από πού προέρχεται ο χρυσός. Οπωσδήποτε δεν είναι το αντικείμενο του άρθρου μας αυτό, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το ακριβό κίτρινο μέταλλο, έρχεται από μακριά, αφού όπως μας αποκαλύπτουν οι επιστήμονες, η πρώτη ύλη που δημιούργησε το χρυσό στη γη προέρχεται από τις συγκρούσεις διπλών πάλσαρ οι οποίες, μαζί με την δημιουργία μιας μαύρης τρύπας, την εκπομπή τεραστίων ποσοτήτων βαρυτικών κυμάτων και εκλάμψεων ακτίνων γάμμα, δημιουργούν επίσης και το σπάνιο και πανάκριβο αυτό χημικό στοιχείο του χρυσού.
Ας επιστρέψουμε όμως στην οικονομική πραγματικότητα.
Γιατί ο χρυσός έχει αξία;
Η απάντηση είναι απλή και σύντομη σε αυτό το ερώτημα.
Ο άνθρωπος αποφασίζει τι έχει αξία και τι όχι και στη συγκεκριμένη περίπτωση η αξία κάποιου φυσικού στοιχείου ως παγκόσμιου, σταθερού συναλλακτικού μέσου καθορίζεται από την σπανιότητα του, η οποία όμως δεν πρέπει να είναι υπερβολική, και αφετέρου από μία σύμβαση: από το γεγονός δηλαδή ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες αποφάσισαν να είναι ο χρυσός η παγκόσμια σταθερά του πλούτου και όχι κάποιο άλλο μέταλλο.
Αγορά χρυσού
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, η αγορά χρυσού έχει πολλές επιλογές.
Ας δούμε τις επικρατέστερες ξεκινώντας από την αγορά χρυσού κοσμήματος.
Συνήθως ένα κόσμημα είναι 9, 14, ή 18 καράτια.
Είναι η χειρότερη επένδυση ως προς το κόστος ανά βάρος διότι ο αγοραστής επιβαρύνεται με ΦΠΑ, το κόστος εργασίας (η εργασία που πραγματοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το κόσμημα από ένα κομμάτι μέταλλο) και φυσικά την προμήθεια του καταστήματος.
Το κόσμημα θα πρέπει να φυλάσσεται καλά μέχρι να πουληθεί σε κάποιο ενεχυροδανειστήριο ή κοσμηματοπωλείο.
Αγορά μπάρας χρυσού
Μεγάλο κεφάλαιο διαχρονικά η αγορά μπάρας χρυσού.
Συνήθως οι μπάρες είναι 1 κιλο, μισό κιλό, 100 γραμμάρια, 50 και 10.
Ο αγοραστής δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ, το κόστος εργασίας είναι ελάχιστο αλλά μπορεί να κλαπεί, χαθεί και όπως και το κόσμημα, δεν μπορεί να πουληθεί αμέσως διότι ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να ελέγξει την καθαρότητα του.
‘Άνοιγμα λογαριασμού σε χρυσό (GOLD CFD)
Ακόμη μια επιλογή είναι και το άνοιγμα λογαριασμού σε CFD χρυσού (όπως θα ανοίγαμε σε οποιοδήποτε συνάλλαγμα) σε τράπεζα ή επενδυτική πλατφόρμα. Όλο και περισσότερες τράπεζες προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. ο λογαριασμός ακολουθεί την πορεία του χρυσού, με το θετικό ότι μπορεί να αγοραστεί και να πουληθεί με μερικά κλίκ και δεν θα επομιστείτε τη φύλαξή του. Θα πρέπει ωστόσο να είστε πολύ προσεκτικοί και να διαβάσετε τους ορους χρήσης καθώς υπάρχουν τράπεζες και επενδυτικές πλατφόρμες που δεν καλύπτονται από κάποιο ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν η τραπέζα πτωχεύσει ή κλείσει, δεν θα αποζημιωθείτε.
Αγορά μετοχής εταιρίας εξόρυξης χρυσού
Στο παιχνίδι έχει μπει βεβαίως και αγορά μετοχής εταιρίας εξόρυξης και εμπορίας χρυσού, όπως για παράδειγμα η εταιρία Barrick Gold Corp (GOLD) η οποία προσφέρει ετήσιο μέρισμα 1,07%, η Sibanye Stillwater (SBSW) με 2,92% και η ElDorado Gold Corp (EGO) η οποία όμως δεν είναι μερισματική.
Λίρες Αγγλίας
Για κάποιον που ενδιαφέρεται να επενδύσει στον χρυσό, ένας επίσης απλός τρόπος είναι να αγοράσει χρυσές λίρες Αγγλίας από την τράπεζα Πειραιώς ή την τράπεζα της Ελλάδος.
Μία λίρα Αγγλίας 22 καρατιών ζυγίζει 7,988 γραμμάρια, ενώ η μισή χρυσή λίρα ζυγίζει 3,99 γραμμάρια. Οι λίρες είναι εύκολα υποθηκεύσιμες ενώ στη «πιάτσα» της αγοράς είναι άμεσα ανταλλάξιμη με τις όποιες εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις.
Συνοψίζοντας
Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές πρέπει να παραδεχτούμε το γεγονός ότι ο επενδυτικός χρυσός αν και είναι σχετικά ασφαλής και ενισχύεται απο το 1971 (όταν ο χρυσός άρχισε να διαπραγματεύεται ελεύθερα μετά την κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods) ενδέχεται να μην ικανοποιήσει τον μοντέρνο επενδυτή.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο χρυσός αποτελεί μέσο βελτίωσης σχέσης ρίσκου/ απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με μελέτες, η ύπαρξη επενδυτικού χρυσού σε ποσοστό από 2% έως και 5% στο μέσο χαρτοφυλάκιο συνταξιοδοτικών ταμείων την τελευταία 10ετία, θα επιτύγχανε μεγαλύτερες αποδόσεις σε συνδυασμό με μειωμένο ρίσκο.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ρεσάτ Aλάγιαλης, MBA