Χρήσιμα tips
Αλίκη Βεγίρη
1 Αυγούστου 2020
Δεν είναι όλα τα tips των ειδημόνων άχρηστα. Υπάρχουν και καλά και χρήσιμα και άμεσα εφαρμόσιμα.
Αυτό που θεωρώ από τα πιο χρήσιμα είναι το «Να μη χάσεις κεφάλαιο».
Ενώ οι περισσότεροι έχουμε το νου μας στα κέρδη και στην προσδοκία άμεσων κερδών, ξεχνάμε το βασικότερο, που είναι ότι αν χάνουμε κεφάλαιο στο τέλος δεν θα έχουμε ρευστό να επενδύσουμε όταν έρθει η ώρα.
Κανένα όμως tip δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε ως έχει, καθ’ ότι πάντα έρχονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις και απορίες που το καθιστούν ανενεργό.
Υπάρχουν όμως διάφορα δευτερεύοντα tips που χτίζονται επάνω στο αρχικό. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχουμε το sub–tip του stop–loss. Εδώ υπάρχει μια ολόκληρη φιλολογία για το αν χρειάζεται τελικά το stop–loss, και για όσους έχουν αποφανθεί θετικά, πού το βάζουμε.
Το stop–loss είναι κάτι σαν δίκοπο μαχαίρι. Αν το βάλεις πολύ κοντά στην παρούσα τιμή της μετοχής υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μια τυχαία διακύμανση να σε πετάξει πρόωρα έξω.
Αν το βάλεις αρκετά πιο χαμηλά και μια μεγαλύτερη οπισθοχώρηση της τιμής το χτυπήσει, τότε η απώλεια θα είναι μεγαλύτερη. Οι μακροχρόνιοι επενδυτές που έχουν την υπομονή να περιμένουν κάποια χρόνια, συνήθως το αποφεύγουν.
Και πιο είναι το κακό θα μου πείτε αν σε πετάξει έξω το stop loss; Δεν μπορείς να ξαναμπείς;
Αν αφήσουμε στην άκρη τα κόστη ενός round trip, η ψυχολογία είναι τέτοια που συνήθως δεν ξαναμπαίνεις αμέσως, παρά αν σιγουρευτείς ότι όλα βαίνουν ομαλά όπως και πριν. Κάτι σαν μια αστραπή, η οποία δεν οδήγησε τελικά σε καταιγίδα.
Με το μπες-βγες όμως χάνεις όλο το κομμάτι της ανόδου, με αποτέλεσμα όταν ξαναγοράσεις τη μετοχή να υπάρχει πιθανότητα να μην έχει άλλη δύναμη να προχωρήσει. Είναι κι αυτή μια από τις αμφιβολίες που μας ταλαιπωρούν.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα αν καθορίσεις εξ αρχής τη στρατηγική σου κάνοντας ψύχραιμα τους υπολογισμούς για
- Τι ποσοστό του αρχικού κεφαλαίου σου θα βάλεις στην εν λόγω μετοχή,
- Τι ποσοστό από αυτό που θα επενδύσεις είσαι διατεθειμένος να χάσεις
- Ποια θεωρείς ότι είναι η δυνατότητα ανόδου της μετοχής ώστε ο λόγος Reward/Risk να είναι τουλάχιστον 2.
Ας πούμε ότι το συνολικό κεφάλαιο είναι 100,000 δολ. Και ότι έχεις αποφασίσει να το μοιράσεις σε 5 θέσεις από περίπου 20,000 δολλαρια στην κάθε μια. Ή κοντά στις 20.000. Επίσης, δεν είσαι διατεθειμένος στην επένδυση/trade αυτό να χάσεις πάνω από το 5% του ποσού, δηλαδή συνολικά 1,000 δολ. (0.05*20,000=1,000).
Έστω ότι η μετοχή κοστίζει 80 δολ και το stop loss αποφασίζεις να μπει στα 75 δολ. Δυνητικά να χάσεις δλδ 5 δολ/μετοχή. Πόσες μετοχές θα πρέπει τότε να αγοράσεις;
Η απάντηση είναι το συνολικό loss/ loss ανά μετοχή. Δηλαδή: 1,000/5 = 200 μετοχές.
Άρα, με τα προηγούμενα δεδομένα το συνολικό ποσό στη θέση αυτή θα είναι 200 (μετοχές) * 80 (τιμή της μετοχής)=16,000.
Αν αυξήσεις το stop loss στα 76 δολλάρια, τότε θα πρέπει να αγοράσεις 1,000/4 =250 μετοχές και το συνολικό ποσό της επένδυσης θα βγει 250*80=20,000.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι όσο πιο tight μπαίνει το stop loss τόσες περισσότερες μετοχές επιτρέπεται να αγοράσουμε, αλλά αυξάνει και ο κίνδυνος να μας πετάξουν έξω όταν χτυπήσει το stop.
Η όλη αυτή ιστορία, λέγεται position sizing και είναι από τα χρησιμότερα πράγματα που έχω μάθει.