E-residency & ίδρυση εταιρείας στην Εσθονία

E-residency, ή αλλιώς.. πρωτοπορία στην επιχειρηματικότητα!

Εδώ και λίγα χρόνια, μια μικρή χώρα της Ευρωπαϊκής ηπείρου, με μόλις 1,2 εκατομμύρια πολιτογραφημένους κατοίκους, έχει φέρει επανάσταση στην επιχειρηματικότητα με ένα αρχικά πιλοτικό πρόγραμμα που ονομάζεται, e-residency. (Ηλεκτρονική διαμονή) Τι είναι αυτό; Είστε στο σωστό μέρος για να το μάθετε.

Τι είναι το e-residency;

Η Εσθονία είναι η πρώτη και μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία προσφέρει “Ηλεκτρονική Υπηκοότητα” σε πολίτες όλου του πλανήτη! Η ψηφιακή αυτή ταυτότητα προσφέρει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Εσθονίας αλλά και στο άρτιο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

Το πρόγραμμα e-Residency προσφέρει σε digital entrepreneurs και digital nomads την ελευθερία να ιδρύσουν αλλά και να διευθύνουν μια εταιρεία με τα προνόμια βάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό, μάλιστα, μπορούν να το κάνουν από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη χωρίς τον πονοκέφαλο της ατελείωτης γραφειοκρατίας που συνήθως συνοδεύει την ίδρυση εταιρειών.

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα μετράει πάνω από 50.000 e-residents από περισσότερες από 160 χώρες του πλανήτη οι οποίοι έχουν ιδρύσει πάνω από 6.000 Online εταιρείες στην Εσθονία. Ενδιαφέρον δεν ακούγεται;

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία, μπορεί κανείς από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, να αποκτήσει μέσω μια μιας ψηφιακής υπογραφής, ένα είδος εικονικής υπηκοότητας που παρέχει πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από μακριά.

Η ψηφιακή αυτή ταυτότητα προσφέρει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Εσθονίας και κατ επέκταση να είναι σε θέση να ιδρύσουν και να “τρέξουν” μια επιχείρηση χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία στη χώρα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του e-residency;

Φυσικά και τα πλεονεκτήματα αυτού του κατά γενική ομολογία ευφάνταστου προγράμματος, είναι σημαντικά, αρχής γενομένης από την δυνατότητα που προσφέρει για έναρξη μιας ψηφιακής εταιρεία η οποία, τεχνικά, θα έχει έδρα την Εσθονία, πρακτικά όμως θα διοικείται εξ’αποστάσεως και μάλιστα χωρίς την ανάγκη ενός τοπικού διευθυντή με την προυπόθεση πως θα έχετε ορίσει εναν υπεύθυνο και μια φυσική διέυθυνση στη χωρα.

Σ αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και κάποια ακόμη πλεονεκτήματα όπως οι περικοπές φόρων, η ελάχιστη γραφειοκρατία, οι λύσεις προβλημάτων στην μητρική γλώσσα του ιδρυτή καθώς και τα πλεονεκτήματα του να είσαι μέλος της ΕΕ αλλά και του ΟΟΣΑ.

Επίσης η online τραπεζική πραγματικότητα της Εσθονίας προσφέρει σύγχρονες τραπεζικές λειτουργίες όπως συνάλλαγμα σε πολλαπλά νομίσματα αλλά και την υπόσχεση ότι όλες οι εταιρικές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν Online χωρίς φυσική παρουσία.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και η δυνατότητες που προσφέρονται από τη εξαιρετικά προηγμένη ψηφιακή υποδομή της Εσθονίας που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τη κρυπτογράφηση και την αποστολή εγγράφων.

Αν αναλογιστούμε και το πολύ χαμηλό φορολογικό κόστος που θα επωμιστεί ο επίδοξος επιχειρηματίας, τότε ασφαλώς μιλάμε για ένα λαμπρό επίτευγμα της μικρής αυτής χώρας. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το 2016 ο τέως πρωθυπουργός της Εσθονίας, Τάαβι Ρούιβας, “Αν θέλετε να τρέξετε μια πλήρως λειτουργική επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα πολύ καλό εμπορικό κλίμα, από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο, το μόνο που χρειάζεστε είναι το e-residency και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή”.
Και μη ξεχνάτε.. Οι Εσθονοί δεν επιβάλλουν στους επιχειρηματίες που λειτουργούν μέσω αυτού του προγράμματος φόρο στα κέρδη των ηλεκτρονικών εταιριών τους αλλά στα μερίσματα.

Πως μπορώ να αποκτήσω το e-residency;

Η διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος το e-residency είναι πολύ απλή όσο και ξεκούραστη. Αφού ο υποψήφιος ηλεκτρονικός κάτοικος, συμπληρώσει την online φόρμα e-residency, θα χρειαστεί μια ψηφιακή φωτογραφία του, συγκεκριμένων προδιαγραφών για την ταυτότητα, μια φωτογραφία της ταυτότητας του ή του διαβατηρίου του σε ψηφιακή μορφή, μια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για την πληρωμή και 100 Ευρώ για τα έξοδα.

Αφού συμπληρωθεί η αίτηση, μετά από περίπου δυο εβδομάδες ένα email έρχεται να ενημερώσει σχετικά με το αποτέλεσμα της αίτησης. Εάν η αίτηση εγκριθεί τότε σε περίπου δυο ακόμα εβδομάδες η ψηφιακή ταυτότητα θα βρίσκεται στην εκάστοτε πρεσβεία ή προξενείο από όπου και παραλαμβάνεται. Στην πρεσβεία, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δείξει την ταυτότητα του ή το διαβατήριο του, να υπογράψει κάποια χαρτιά και να δώσει τα αποτυπώματα του ώστε να παραλάβει την ταυτότητα και τον reader της και να γίνει έτσι επίσημα ένας ηλεκτρονικός πολίτης της Εσθονίας.

Με το e-residency αποκτώ Εσθονική υπηκοότητα;

Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, θα πρέπει σ αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτό που δεν μπορεί να κάνει ένας κάτοχος e-residency. Το πιο σημαντικό ίσως για το οποίο μάλιστα έχει γίνει αρκετός ντόρος κατά καιρούς, είναι το γεγονός πως το πρόγραμμα, δεν προσφέρει άδεια παραμονής, δεν δίνει κανένα δικαίωμα διαμονής στην Εσθονία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην Ζώνη Σένγκεν και επίσης, δεν προσφέρει κοινωνικά δικαιώματα στην Εσθονία ή οπουδήποτε αλλού.

Συνεχίζοντας τις σημαντικότατες αυτές διευκρινήσεις, πρέπει να αναφέρουμε πως η κάρτα που θα παραλάβει ο ενδιαφερόμενος, δεν προσφέρει κάποιο τρόπο αποφυγής φορολογίας από τη χώρα στην οποία διαμένει αυτή τη στιγμή, δεν προσφέρει υπηκοότητα και η κατοχή της δεν προσφέρει καμία προξενική υποστήριξη από την Εσθονία. Τέλος, να σημειωθεί οτι προφανώς και δεν πρόκειται για ταξιδιωτικό έγγραφο, αφού άλλωστε δεν περιέχει φωτογραφία και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ταυτοποίησης.

Η επιτυχία είναι γεγονός!

Εαν κάποιος αναρωτιέται κατά πόσο είναι ή όχι, επιτυχημένο το οξυδερκές αυτό εγχείρημα των Εσθονών, τότε η απάντηση είναι ναι, κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένο, τουλάχιστον για την ώρα το παράδειγμα της Εσθονίας και δημιουργεί στην πράξη έναν νέο τρόπο να βγεις στην αγορά και να λειτουργείς αποτελεσματικότερα και φτηνότερα.

Με μια έξυπνη κίνηση, απότοκο της τεράστιας προσπάθειας για ψηφιοποίηση των υπηρεσιών διακυβέρνησης που ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2002, η Εσθονία μετατράπηκε σε λίκνο επιχειρηματικότητας για τόσα και τόσα startups, με τα οποία ανοίγονται οι ιδρυτές τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά με ένα κλάσμα μόνο του κόστους που θα χρειάζονταν για μόνιμη διαβίωση στην Ευρώπη.