Τα Διάφορα Είδη των Traders / Επενδυτών
Αλίκη Βεγίρη
26 Αυγούστου 2020
Όπως υπάρχουν διαφόρων ειδών μετοχές, έτσι υπάρχουν και διαφόρων ειδών επενδυτές όχι μόνο ανάλογα με την εταιρία την οποία επιλέγουν, αλλά και ανάλογα με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν στην κατοχή τους τη μετοχή.
Ανάλογα λοιπόν με το χρόνο διακράτησης έχουμε τα εξής στιλ:
Scalping: Αποτελεί μια ακραία περίπτωση, όπου οι traders επιδιώκουν μικρά κέρδη με πολλά, σύντομα, συνήθως ολιγόλεπτα trades εντός της ημέρας επωφελούμενοι των μικρών διακυμάνσεων της τιμής. Απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση και επιδεξιότητα, κυρίως στην ακριβή στάθμιση του χρόνου εξόδου από το trade. Πολλά τέτοια μικρά και επιτυχημένα trades αθροιζόμενα μπορεί να αποδώσουν αρκετά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αρκούν όμως μια αναποδιά στην πρόβλεψη της κίνησης της τιμής, ή μια στιγμή ελλειμματικής προσοχής για να αδειάσει με μιας το σακούλι με τα κέρδη.
Οι υποστηρικτές του scalping βασίζονται στο γεγονός ότι οι γρήγορες και μικρές κινήσεις είναι περισσότερο προβλέψιμες απ΄ ότι οι μακροχρόνιες. Για παράδειγμα όταν μια μετοχή ανοίγει με gap προς τα πάνω, ή προς τα κάτω με αρκετό όγκο υπάρχουν πολλές πιθανότητες στο επόμενο λεπτό ή δίλεπτο αυτή η ορμή να συνεχιστεί προς την ιδια κατεύθυνση.
Βέβαια, το στιλ αυτό απαιτεί ορισμένα πρόσθετα όπως γρήγορο Internet, live feed των data ώστε να υπάρχει συγχρονισμός με το ταμπλό, μεγάλη liquidity της μετοχής, καθώς και ένας αξιόπιστος broker ο οποίος δεν θα καθυστερεί την εκτέλεση των εντολών έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, λόγω των πολλών ημερήσιων trades ένας scalper θα πρέπει να υπολογίζει και τα αυξημένα κόστη από προμήθειες κλπ.
Στο scalping το time frame του chart είναι στο 1 με 2 λεπτά, δηλαδή τόση είναι η διάρκεια κάθε κεριού.
Day Trading: Είναι αυτό που λέει και το όνομα. Οι traders ανοίγουν μια ή περισσότερες θέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις οποίες φροντίζουν να κλείσουν στο τέλος της συνεδρίασης, διότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της νύχτας. Διάολε, πρέπει και να κοιμηθούν οι άνθρωποι και μάλιστα με το κεφάλι τους ήσυχο!
Σε περίπτωση που ο trader αναγκαστεί να καταφεύγει στον δανεισμό από τον broker, (margin), θα πρέπει να έχει τουλάχιστον $25,000 στον λογαριασμό του, γεγονός που αποθαρρύνει αρκετούς να ασχοληθούν με τα σπορ αυτό.
Τα δυο προηγούμενα στιλ προϋποθέτουν πέρα από την εμπειρία στην ανίχνευση και την γρήγορη εκμετάλλευση της price action, επιπλέον και πειθαρχία σε ένα καλά μελετημένο trading plan, για τη διαχείριση του ρίσκου, της εισόδου και της εξόδου. Το πλάνο που κερδίζει, δεν είναι κάτι που καταστρώνεται εν μέσω τυρού και αχλαδιού. Ακόμα και η εξάσκηση στη χρήση και την πειθάρχησή του απαιτεί αρκετά μεγάλο χρόνο.
Αν και υπάρχουν πολλές στρατηγικές για day trading, πολύ περισσότερες από όλα τα υπόλοιπα στιλ, εν τούτοις δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες προειδοποιήσεις ότι στο day trading ο κίνδυνος να χάσεις τα χρήματά σου πολύ γρήγορα είναι πολύ μεγάλος. Έχει επικρατήσει να λέγεται ότι το 90% των day traders χάνουν και βγαίνουν απ’ το παιχνίδι.
Επίσης, ακόμα και ανάμεσα στους έμπειρους traders τα κερδοφόρα trades είναι συνήθως λιγότερα από τα αποτυχημένα, αλλά με αθροιζόμενα μεγαλύτερα κέρδη απ’ ότι χασούρα.
Στο day trading το time frame του chart είναι στα 5 με 15 λεπτά, δηλαδή το χρονικό διάστημα που αντιπροσωπεύει ένα κερί.
Swing Trading: Από δω και πέρα ο χρόνος διακράτησης αρχίζει να μεγαλώνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χρόνος μετριέται σε μέρες, βδομάδες και σπανίως μήνες, εξαρτάται δε από τη διάρκεια του κύκλου της τιμής ανάμεσα σε δυο trendlines, είτε πρόκειται για ένα οριζόντιο κανάλι ανάμεσα σε μια στήριξη και μια αντίσταση, όπου η τιμή χτυπάει μια τη μια και μια την άλλη χωρίς να μπορεί προς το παρόν να ξεφύγει, είτε για το πάνω και κάτω όριο μιας Bollinger Band είτε για οποιοδήποτε pattern (triangles, flags etc), το οποίο τρόπον τινά φυλακίζει την τιμή θέτοντάς της ευδιάκριτα πάνω και κάτω όρια. Τα όρια αυτά είναι συνήθως εύκολα εντοπίσημα, γεγονός που μετριάζει τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος μεγάλες απώλειες. Τα stop-loss στα όρια της περίφραξης της τιμής τίθενται για να τις αποτρέψουν καθώς και η ευλαβική τήρηση του πλάνου του καθενός.
Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος δεν βιάζει και ο trader μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του επιτρέποντας στον εαυτό του και κάποια μικρά λάθη.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τους κύκλους της τιμής και τα όρια του καναλιού όπου μπορούμε να βάλουμε τα stop loss. Κάθε trader με το χρόνο και την εξάσκηση θα μάθει να εντοπίζει με την πρώτη το κανάλι ή το pattern που θα του δώσει το μεγαλύτερο κέρδος.
*Μέχρι εδώ δεν μιλήσαμε καθόλου για τα θεμελιώδη της μετοχής. Όλη τη δουλειά την κάνουν τα patterns και η price action.
** Από δω και πέρα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Ο trader μετατρέπεται σε επενδυτή, ο χρόνος διακράτησης μεγαλώνει σε μήνες και χρόνια και η τεχνική ανάλυση, όπως και το ακριβές σημείο εισόδου παίζουν πολύ μικρότερο ρόλο σε σχέση με το πρόσωπο της εταιρίας και τα θεμελιώδη της. Στις προηγούμενες περιπτώσεις το ποια ήταν η εταιρία που κρυβόταν κάτω από την τιμή δεν είχε καμιά σημασία.
Position Trading: Στο στιλ αυτό επένδυσης πλέον, ο χρόνος μετριέται σε μήνες και χρόνια. Δεν ενδιαφέρουν οι καθημερινές ή εβδομαδιαίες διακυμάνσεις των τιμών, αλλά η γενικότερη τάση την οποία μπορεί κανείς να αντιληφθεί καλύτερα σε ένα weekly time frame. Για τα είναι ποια τα θεμελιώδη με το μεγαλύτερο βάρος θα μιλήσουμε σε άλλο κείμενο, αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να τα εκτιμήσει κανείς ανάλογα με το είδος της μετοχής που θα προτιμήσει. Δείτε για παράδειγμα στο Βασικές Κατηγορίες Μετοχών .
Όποια θεμελιώδη και να επιλέξει ο επενδυτής, αυτά αποτελούν το Α και το Ω του στιλ, μιας και η κατοχή της εταιρίας θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πόσο? Μέχρις ότου αρχίζουν να αλλάζουν συστηματικά. Πάντως ένα λιγότερο καλό τρίμηνο δεν αποτελεί σοβαρό λόγο πώλησης της μετοχής.
Ας πούμε σημαντικό ρόλο στην επιλογή παίζουν αφ’ ενός τα κέρδη, αφ’ ετέρου οι χρηματικές ροές ώστε η εταιρία να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει συχνά σε δανεισμό. Αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτά. Μια εταιρία θα πρέπει να δείχνει και αυξανόμενους ρυθμούς πωλήσεων, κερδών, χρηματικών ροών, να παρουσιάζει νέα προϊόντα και υπηρεσίες, να έχει σταθερή και αποτελεσματική διοίκηση και να κατακτά μερίδιο αγοράς.
Όλα αυτά συνιστούν μια καλή εταιρία στην οποία αξίζει κάποιος να επενδύσει. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί τόποι με ελεύθερη πρόσβαση όπου μπορεί ο καθένας να σκανάρει καλές εταιρίες με μεγάλες προοπτικές ανόδου. Μια βασική γνώση ανάγνωσης των Βalance sheets, FCF and Ιncome sheets μιας εταιρίας θεωρείται απαραίτητη, καθώς και μια ευχέρεια στην κατανόηση και χρήση της Τεχνικής Ανάλυσης. Η τελευταία χρησιμεύει στην επιλογή σημείων εισόδου/εξόδου και διαχείρισης ρίσκου, αν και δεν είναι τελείως απαραίτητο, όπως στα πιο εντατικά trading styles.
Όπως αντιλαμβάνεστε το επενδυτικό αυτό στιλ δεν αφαιρεί πολύ χρόνο από τις καθημερινές δραστηριότητες και εξασφαλίζει ένα ήσυχο ύπνο, λόγω της εμπιστοσύνης στην ποιότητα της εταιρίας.
Είναι το στιλ για τη δημιουργία πλούτου (Wealth) βασικά και όχι για την πληρωμή των μηνιαίων εξόδων του σπιτιού. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε κεφαλαιοποίηση των μερισμάτων, το compounding effect και τη δυνατότητα να πιάνουμε ολόκληρη την κίνηση ανόδου μιας εταιρίας και να αποφεύγουμε τα πολλά μπες-βγες.
Με τα τελευταία, επειδή είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε το χαμηλότερο και υψηλότερο σημείο μιας μετοχής συμβαίνει να πουλάμε στα χαμηλά και να αγοράζουμε στα ακριβά, το αντίθετο από ότι θα θέλαμε. Επίσης μια καλή μετοχή ακόμα και να πέσει όταν ολόκληρη η αγορά πέφτει, θα είναι από τις πρώτες που θα ανακτήσει τα προηγούμενα ύψη.
Υπάρχουν και οι Buy-and-Hold (ή Passive Investors) επενδυτές, συνήθως ως αγοραστές ETFs. Ο Warren Buffet είναι ένας από αυτούς, αν και ο ίδιος δεν αγοράζει μετοχές, αλλά ολόκληρες εταιρίες. Το επενδυτικό του στιλ είναι πέρα από τις δυνατότητες των περισσοτέρων εξ ημών, παρ’ όλα αυτά οι συμβουλές του είναι πολύτιμες. Δείτε για παράδειγμα εδώ: Χρήσιμες συμβουλές από τον Warren Buffett
Και καταλήγω στο YOLO στιλ, το οποίο δεν έχει κανένα πλάνο, στηρίζεται σε φήμες των social media, αγοράζει και πουλάει σωρηδόν ανάλογα με το πού φυσάει ο αέρας, παρασύρεται από την έξαψη της στιγμής, και αδυνατεί να συσσωρεύσει έστω και κάποιο μικρό κεφάλαιο, διότι όπως έρχονται τα κέρδη, έτσι και σκορπίζονται στα γρήγορα γυρίσματα του ανέμου…
Πηγή εικόνας: pixbay.com