Φορολογία μετοχών
Φορολογία μετοχών (υπεραξίας και μερισμάτων)
Φορολογία Μετοχών: Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει μια αυξανόμενη συμμετοχή τόσο ιδιωτών όσο και θεσμικών επενδυτών σε εγχώριες, αλλοδαπές, εισηγμένες και μη στο Χρηματιστήριο μετοχές. Μάλιστα, όλοι αυτοί οι επενδυτές, αυξάνουν σταδιακά το ποσοστό τους επί της συνολικής αξίας των συναλλαγών. Θεωρείται, βέβαια, ευρέως αποδεκτό ότι είναι κατά κανόνα και σε μεγάλο βαθμό επαρκώς ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα, όπως για τη φορολογία της υπεραξίας ή των μερισμάτων των μετοχών, που θα αναλυθεί στο παρόν άρθρο.
Ορισμοί
Αρχικά θα πρέπει να αναφερθούμε στους όρους υπεραξία και μερίσματα. Όπως ορίζεται στο νόμο 4172/2013:
«Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ τής τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος (εδώ επενδυτής) και της τιμής πώλησης που εισέπραξε.
Τυχόν δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την αγορά ή την πώληση των τίτλων συμπεριλαμβάνονται στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης και δεν προστίθενται ή αφαιρούνται, αντίστοιχα» (παρ. 3 άρθρο 42).
«Ο όρος μερίσματα σημαίνει το εισόδημα που προκύπτει από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, τα οποία δεν αποτελούν απαιτήσεις από οφειλές (χρέη), καθώς και το εισόδημα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό» (παρ. 1 άρθρο 36).
Πιο απλά, στη δική μας περίπτωση με τον όρο μερίσματα αναφερόμαστε στα κέρδη που τυχόν διανέμει στους μετόχους της η εκάστοτε εταιρεία. Οι εταιρείες που προσφέρουν μέρισμα είναι συνήθως εκείνες που δε βρίσκονται πλέον στο στάδιο της ανάπτυξης, οπότε δεν είναι επιτακτική η επανεπένδυση των κερδών («αποτελέσματα εις νέο») και επιλέγουν να πληρώσουν τους μετόχους τους, εν αντιθέσει με τις εταιρείες υψηλής ανάπτυξης, οι οποίες σπάνια προσφέρουν μέρισμα, εφόσον στοχεύουν αμιγώς στη διατήρηση αυτής της ανάπτυξης.
Φορολογία μετοχών από υπεραξία
Κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης μετοχών υπόκειται σε φόρο εισοδήματος ως ακολούθως:
1) Για μετοχές ημεδαπής ή αλλοδαπής έκδοσης εισηγμένες σε Χρηματιστήρια:
α) Απαλλάσσεται από φόρο ο μεταβιβάζων, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό μικρότερο από 0,5%.
β) Αντίθετα, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης εταιρείας με ποσοστό μεγαλύτερο του 0,5%, φορολογούνται για την υπεραξία με φόρο 15%.
2) Για τις μετοχές ημεδαπής και αλλοδαπής έκδοσης μη εισηγμένες σε Χρηματιστήρια, η φορολογία από την υπεραξία είναι της τάξεως του 15%.
3) Οι υπεραξίες που προκύπτουν από την πώληση μετοχών (ημεδαπές, αλλοδαπές, εισηγμένες και μη), λογίζονται ως έσοδα των νομικών προσώπων και φορολογούνται με συντελεστή φόρου εισοδήματος 24% επί των συνολικών κερδών τους. Εφόσον όμως το νομικό πρόσωπο κατέχει τουλάχιστον ποσοστό συμμετοχής 10% για 24 μήνες και πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις της Οδηγίας 2011/96/ΕΕ (Οδηγία Μητρικών-Θυγατρικών), το εισόδημα που αποκτάται από υπεραξία μεταβίβασης τίτλων απαλλάσσεται από το φόρο.
Σε περίπτωση δε, κατά την οποία ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό, η εν λόγω ζημία μεταφέρεται για τα επόμενα 5 έτη και συμψηφίζεται μόνο με μελλοντικά κέρδη υπεραξίας, οπότε για την περίπτωση αυτή δεν οφείλεται φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου.
Τέλος, όσον αφορά στο εισόδημα από την υπεραξία, καθώς δε γίνεται αυτόματη παρακράτηση στην πηγή (εσωτερικό ή εξωτερικό), θα πρέπει να ενταχθεί το ποσόν αυτό στη φορολογική δήλωση του επενδυτή από τον ίδιο.
Φορολογία μετοχών από μερίσματα
Κάθε εισόδημα που προκύπτει από μερίσματα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος μερισμάτων, ως ακολούθως:
1) Για τα μερίσματα ημεδαπών και αλλοδαπών μετοχών, τα φυσικά πρόσωπα επιβαρύνονται με φορολογία 5% επί των συνολικών εσόδων.
2) Αντιθέτως, για τα νομικά πρόσωπα ο νόμος καθορίζει τα εξής:
α) Για μερίσματα μετοχών ημεδαπής έκδοσης τα νομικά πρόσωπα απαλλάσσονται από τη φορολογία.
β) Για μερίσματα μετοχών αλλοδαπής έκδοσης χωρών ΕΕ, τα νομικά πρόσωπα απαλλάσσονται από τη φορολογία.
γ) Για μερίσματα μετοχών αλλοδαπής έκδοσης τρίτων χωρών, τα νομικά πρόσωπα επιβαρύνονται με φορολογία 24%.
Καθώς ένα από τα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια παγκοσμίως είναι αυτό της Νέας Υόρκης (NYSE) και πολλοί επενδυτές στοχεύουν σε αυτήν την αγορά για συναλλαγές μετοχών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αμερικανική εσωτερική φορολογική νομοθεσία, ένα αλλοδαπό πρόσωπο υπόκειται γενικά σε φορολογία 30%, για εισοδήματα που προέρχονται από πηγές ευρισκόμενες στις ΗΠΑ. Εν ολίγοις, τα διανεμόμενα μερίσματα από εταιρείες των ΗΠΑ φορολογούνται αρχικά με 30% και έπειτα καταλήγουν στον επενδυτή / μέτοχο.
Eιδική εισφορά αλληλεγγύης
Επιπλέον των ανωτέρω τα εισοδήματα από υπεραξία ή μερίσματα από όπου και αν προέρχονται επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία κυμαίνεται από 2,2% μέχρι και 10% (με βάση το συνολικό ετήσιο εισόδημα).
Η εισφορά υπολογίζεται μόνο στα πραγματικά κέρδη, όταν δηλαδή πραγματοποιείται οριστικά η είσπραξη σε μετρητά. Ειδικότερα, για τα εισοδήματα από υπεραξία ή μερίσματα, που προέρχονται από το εξωτερικό, δηλώνονται από τον φορολογούμενο, που υποβάλλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, ακόμη και αν παραμένουν στο εξωτερικό και καταβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης επ΄ αυτών.
Συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.)
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στα εισοδήματα που προέρχονται από μερίσματα μετοχών του εξωτερικού, καθώς ο επενδυτής ενδέχεται να φορολογηθεί διπλά. Έτσι, λοιπόν, από το 1952 υπογράφονται συμβάσεις (μεταξύ των κρατών) για την αποφυγή της διπλής φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.). Πλέον, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις με τα περισσότερα από τα κράτη και έχει οριοθετήσει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την αποφυγή τής διπλής φορολογίας και την εξασφάλιση των εισοδημάτων των επενδυτών.
Επομένως, σε περίπτωση που ένα φυσικό ή νοµικό πρόσωπο, φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, εφαρμόζονται οι διατάξεις τής οικείας σύμβασης (πάντα με την εκπλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων, π.χ. πιστοποιητικό κατοικίας). Τα αντίστοιχα άρθρα της Σ.Α.Δ.Φ. καθορίζουν την αποφυγή τής διπλής φορολόγησης και μπορεί να ορίζουν είτε την πίστωση του παρακρατούμενου φόρου επί των μερισμάτων, είτε και την πίστωση του εταιρικού φόρου επί του εισοδήματος.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική σύμβαση, τότε, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4172/2013, «ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος του εν λόγω φορολογούμενου, μειώνεται κατά το ποσό τού φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα.
Η καταβολή τού ποσού τού φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Αυτή η μείωση του φόρου εισοδήματος, δε δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα».
Τα ανωτέρω ισχύουν κατά τη χρονική περίοδο δημοσίευσης του άρθρου, σύμφωνα με τους Νόμους ν. 4172/2013 (και τις τελευταίες αλλαγές από τον ν. 4764/2020) και ν. 4170/2013 (ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ και κωδικοποιημένος με το ν. 4714/2020).
Αποποίηση ευθύνης
Τα κείμενα / άρθρα που δημοσιεύονται στο www.mywealth.gr σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν/ αντικαταστήσουν τη σχέση σας με το λογιστή ή το χρηματιστή σας ή άλλο αρμόδιο επαγγελματία. Αποτελούν απλά ενημερωτικά κείμενα και όχι προτάσεις επενδύσεων ή χειρισμού προσωπικής περιουσίας.
Ζόμας Ιωσήφ, MBA Finance
Μάκης
27 Φεβρουαρίου 2021 @ 21:48
Γεια σας
Αν κατάλαβα καλά, για μετοχές και μερίσματα Αμερικής βλέπω 5% για μερίσματα και για υπεραξία βλέπω 0,5% ή 15% ανάλογα το ποσοστό κατοχής της εταιρία + 24% φόρος κερδών. Σωστά;
Επίσης τι σημαίνει «εισηγμένες σε Χρηματιστήρια» μετοχές ; Ξέρω μόνο για ημεδαπές (ελληνικες εταιριες) και αλλοδαπές (Ευρώπη και Αμερική)
Ιωσήφ Ζόμας
27 Φεβρουαρίου 2021 @ 23:38
Καταρχάς να εξηγήσουμε ότι οι μη εισηγμένες εταιρείες είναι εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια, επομένως είναι ιδιωτικές. Η διαπραγμάτευση των μετοχών γίνεται «εξωχρηματιστηριακά» και οι προδιαγραφές της συμφωνίας καθορίζονται από τις απαιτήσεις των εμπλεκομένων μερών (αγοραστές και πωλητές). Μη εισηγμένες μπορεί να είναι είτε ημεδαπές είτε αλλοδαπές. Στην περίπτωση τώρα που κάποιο φυσικό πρόσωπο κατέχει μετοχές από την Αμερική, εισηγμένες και σε ποσοστό κατοχής μεγαλύτερο του 0,5%, ισχύει ότι για υπεραξία θα πληρώσει φόρο 15%. Το ίδιο ποσοστό φορολογίας θα έχει και στην περίπτωση που οι εταιρείες δεν είναι εισηγμένες (ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής). Θα απαλλάσσεται από φόρο υπεραξίας στην περίπτωση που σε εισηγμένες εταιρείες κατέχει μικρότερο ποσοστό από 0,5%. Εννοείται μιλάμε μόνο για φυσικό πρόσωπο με μετοχές στην Αμερική. Στην περίπτωση των μερισμάτων τα πράγματα είναι πιο απλά. Ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής και από το αν είναι εισηγμένες ή όχι θα πληρώσει φόρο υπεραξίας στην Ελλάδα 5%. Προτού επιβληθεί αυτός ο φόρος όμως θα έχει ήδη γίνει φορολόγηση 30% επί των συνολικων μερισμάτων στις ΗΠΑ.
Ελπίζω να σας βοήθησα.
Νίκος Λ
3 Μαρτίου 2021 @ 18:33
Ωραίο κ κατατοπιστικό άρθρο
Θα ήθελα να ρωτήσω
Είμαι φορολογίκος κάτοικος εξωτερικού
Έχω αγοράσει Ελληνικές μετοχές κ πήρα μέρισμα
Εκτός από το 5% της φορολογίας μερισμάτων που νομίζω το κρατανε κ το αποδίδουν οι εταιρείες πριν σου δώσουν το μέρισμα πληρώνω κάτι άλλο?
Θα πρέπει να το δηλώσω στην ελληνική μου φορολογική δήλωση?
Σας ευχαριστώ
Ιωσήφ Ζόμας
4 Μαρτίου 2021 @ 11:15
Καλημέρα και σας ευχαριστώ!
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ ο φόρος επιβάλλεται με βάση την εσωτερική μας νομοθεσία μόνο στο εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και όχι σε αυτό που προκύπτει στο εξωτερικό. Επομένως τα μερίσματα που προκύπτουν στην Ελλάδα φορολογούνται αυτοτελώς με 5%. Φυσικά τα ανωτέρω εφαρμόζονται υπό την επιφύλαξη των διατάξεων των ΣΑΔΦ που έχει συνάψει η Ελλάδα. Επιπλέον και σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, στις ΣΑΔΦ εμπίπτει και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Για μεγαλύτερη ακρίβεια φορολογικών υποχρεώσεων και αποφυγή οποιονδήποτε κυρώσεων σας προτρέπω να συμβουλευτείτε το λογιστή σας ή κάποιον έτερο αρμόδιο.
Rest
13 Μαρτίου 2021 @ 02:19
Καλησπερα, να κανω παρακαλω καποιες ερωτήσεις και ευχαριστω προκαταβολικά.
Ολα αυτα τα % σε φορους θα γινουν σε υπεραξία Μονο οταν πας να κανεις cashout/withdraw; Οσο βρίσκονται στο “λογαριασμο/πορτφολιο” σου δεν αλλαζει τιποτα σωστα?
Επισης να γραψω ενα παράδειγμα αν εχω καταλαβει καλα το αρθρο. Πχ. (Υποθετικα παντα)
Εχω ετήσιο εισόδημα 10.000
Εχω στην μπανκα 10.000
Κανω λογαριασμό στο degiro και αγοράζω αμαζον αξίας 5.000
Σε 6 μηνες κανει μερισμα 100 (εδω τρωει το πρωτο 5% το δικο μας, αφου ηδη έφαγε αυτοματα το 30% τις αμερικης)
Σε 12 μηνες τα 5000 έγιναν 8000 και αποφασιζω να τα βγαλω ολα οποτε θα πρεπει να μπουν τραπεζα 8100?
Τωρα εγω θα παω στον λογιστη μου κ θα του πω εχω 3000 απο υπεραξια μετοχης οποτε απο κει θα βγαλει το 24% (το 15% το γλυτώνω γιατι ειναι στο χρηματιστήριο ηπα και δεν εχω πανω απο 0.5% τις εταιρίας) και απο τα 100 απτο μερισμα θα βγαλει το 5% , Επίσης εισφορα αλληλεγγύης εφοσον 10.000 τον χρονο + 2.280 + 95 = 12.375 θα φαω Και ενα 2.2%.
Οποτε στο τελος θα μου γινει παρακράτηση 725 συνολο?
Συγνώμη αν τα πετσοκοψα ολα απλα προσπαθω να καταλαβω με παραδείγματα. Ευχαριστώ πολυ
Tim L. S.
15 Μαρτίου 2021 @ 08:06
Ένα πράγμα που αναρωτιέμαι στο παράδειγμα που έδωσες, για τον υπολογισμό φόρου αλληλεγγύης υπολογίζουμε και το εισόδημα από μερίσματα και υπεραξία? γιατί εάν ναι τότε εκτός του 725 οφείλεις και φόρο 2.2 στα 375 ευρώ που υπερβαίνουν το 12000, σωστά?
Giwrgos
10 Μαΐου 2021 @ 15:43
To 24% γιατί το πληρώνεις; Το παράδειγμά σου είναι για νομικό πρόσωπο; Γιατί τα φυσικά πρόσωπα δε νομίζω πως πληρώνουν το 24% (απ’ότι καταλαβαίνω από αυτό που διάβασα παραπάνω). Επίσης, όντως το 30% κρατείται αυτόματα και δεν επιστρέφεται;
Tim L. S.
15 Μαρτίου 2021 @ 16:35
Μια διόρθωση στο προηγούμενο μου σχόλιο, εαν ισχύει η υπόθεση μου τότε οφείλεις και φόρο 2.2% στα 375 ευρώ που υπερβαίνουν το 12000, δηλαδή 8.25 ευρώ άρα συνολικα ο φόρος θα είναι 733.25, σωστά?
Peter B.
15 Μαρτίου 2021 @ 19:09
Συγγνώμη δεν βρήκα κάπου στα άρθρα του ν. 4172/2013, του ν. 4764/2020, του ν. 4170/2013, ή του ν. 4714/2020 να γράφει κάτι για 24% φόρο στο κέρδος από πώληση μετοχής όπως το γράφετε εσείς:
“Οι υπεραξίες που προκύπτουν από την πώληση μετοχών (ημεδαπές, αλλοδαπές, εισηγμένες και μη), λογίζονται ως έσοδα των νομικών προσώπων και φορολογούνται με συντελεστή φόρου 24% επί των συνολικών κερδών τους.”
Θα μπορούσατε να μου πείτε που το βρήκατε?
Ιωσήφ Ζόμας
22 Απριλίου 2021 @ 18:36
Η υπεραξία που προκύπτει από μεταβίβαση τίτλων για τα νομικά πρόσωπα φορολογείται με συντελεστή φόρου εισοδήματος 24% επί των συνολικών κερδών. Ισχύει η απαλλαγή από το φόρο σε περίπτωση που το νομικό πρόσωπο κατέχει τουλάχιστον ποσοστό συμμετοχής 10% για 24 μήνες και πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις της Οδηγίας 2011/96/ΕΕ (Οδηγία Μητρικών-Θυγατρικών). Για μεγαλύτερη ακρίβεια φορολογικών υποχρεώσεων και αποφυγή οποιονδήποτε κυρώσεων σας προτρέπω να συμβουλευτείτε το λογιστή σας ή κάποιον έτερο αρμόδιο.
MARY
17 Μαρτίου 2021 @ 16:31
Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω, αν ένα ημεδαπό φυσικό πρόσωπο επιθυμεί να πωλήσει μετοχές αλλοδαπής (κυπριακής) εταιρίας σε κάποιον άλλον, σχετικά με το φόρο υπεραξίας τί ισχύει και σε ποια χώρα θα πρέπει να τον πληρώσει;
Ιωσήφ Ζόμας
22 Απριλίου 2021 @ 19:16
Όπως αναφέρεται και στο άρθρο:
1) Για μετοχές αλλοδαπής έκδοσης εισηγμένες σε Χρηματιστήρια:
α) Απαλλάσσεται από φόρο ο μεταβιβάζων, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό μικρότερο από 0,5%.
β) Αντίθετα, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης εταιρείας με ποσοστό μεγαλύτερο του 0,5%, φορολογούνται για την υπεραξία με φόρο 15%.
2) Για τις μετοχές αλλοδαπής έκδοσης μη εισηγμένες σε Χρηματιστήρια, η φορολογία από την υπεραξία είναι της τάξεως του 15%.
Ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημα του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή και είναι υπόχρεος για τη δήλωση αυτού. Για μεγαλύτερη ακρίβεια φορολογικών υποχρεώσεων και αποφυγή οποιονδήποτε κυρώσεων σας προτρέπω να συμβουλευτείτε το λογιστή σας ή κάποιον έτερο αρμόδιο.
Jim
5 Σεπτεμβρίου 2021 @ 00:16
Για να αγοράσει μετοχές κάποιος στο αμερικάνικο χρηματιστήριο τα euro που έχεις πρέπει να τα κάνεις usd στην εκάστοτε πλατφόρμα. Όταν πουλήσεις τις μετοχές αύτες και έχεις κέρδος π.χ.1000 usd, επανεπενδύεις το κεφάλαιο σε usd. Το κέρδος από τη πώληση το δηλώνεις σε euro με ισοτιμία τη στιγμή της πώλησης? Αν ναι, σε περίπτωση που έχεις αφήσει το κέρδος σε usd στη πλατφόρμα και τα μετατρέψεις σε euro μετά από πολύ καιρό (για παράδειγμα χρόνια μετά) και η ισοτιμία έχει αλλάξει πολύ προς το συμφέρον σου, πως μετά δικαιολογείς το επιπλέον ποσό εφόσον θα έχεις δηλώσει το κέρδος π.χ.usd1000 σε euro το έτος που πούλησες τις μετοχές με τη τότε ισοτιμία;
Χρήστος
6 Απριλίου 2021 @ 17:06
Καλησπέρα,
Οταν υπολογιζουμε την υπεραξια, υπολογιζουμε την συνολικη υπεραξια του portfolio η καθε μετοχης ξεχωριστα?
Σεναριο 1 – Υπολογισμος υπεραξιας ανα μετοχη/trade
Εαν αγορασω 2 μετοχες απο 1000ε την καθε μια και αυριο η πρωτη μετοχη κοστιζει 2000ε ενω η δευτερη μετοχη κοστιζει 1000ε, τοτε απο την πρωτη μετοχη εχω υπεραξια 1000ε ενω απο την δευτερη μετοχη αρνητικη υπεραξια -1000ε. Σε αυτη την περιπτωση πληρωνω φορο υπεραξιας στην πρωτη μετοχη ενω για την 2η μετοχη “η ζημια μου θα μεταφερθει στα επομενα 5 ετη οπου και θα συμψηφιστει με μελλοντικα κερδη οπου και θα γινει παρακρατηση μελλοντικου φορου”. Δηλαδη ενω δεν εβγαλα συνολικο κερδος καλουμαι να πληρωσω φορο υπεραξιας για την πρωτη μετοχη.
Σεναριο 2 – Υπολογισμος υπεραξιας στο συνολικο portfolio
Στο ιδιο ακριβως παραδειγμα, αν υπολογισουμε την υπεραξια στο συνολο του portfolio η συνολικη υπεραξια ειναι 0 αφου απο την μια μετοχη χασαμε 1000ε ενω απο την αλλη βγαλαμε 1000ε.
Ποιο απο τα 2 σεναρια ισχυει διοτι εχω μπερδευτει?
Γρηγορης Βλασσης
24 Ιουνίου 2021 @ 10:54
Καλησπερα,
Γιατι υπαρχει επιπλεον φορος 5% στα μερισματα μετοχων εξωτερικου απο τη στιγμη που εχεις ηδη φορολογηθει με 30% (για μετοχες ΗΠΑ) και εχεις υπογραψει το W8?
Eυχαριστω
ΤΑΣΟΣ
31 Ιουλίου 2021 @ 19:18
Καλησπέρα,
Κάθε φορά που πουλάω TSLA (μέσω degiro) έχω την υποχρέωση να κάνω τον επόμενο μήνα απόδοση φόρου χρηματιστηριακής συναλλαγής 0,2% του ποσού της συναλλαγής ? Αυτό καταλαβαίνω από το αρθ. 9 του νόμου 2579/1998. Κάνει κανείς στην Ελλάδα τέτοια δήλωση ? Δεν βλέπω τον τρόπο να μπορεί να ελέγξει το κράτος τη μη δήλωση…
Ευχαριστώ
Μυρτω
27 Αυγούστου 2021 @ 18:21
Νομιζω ότι έχει καταργηθεί από τον Δεκέμβριο του 20 ο φόρος αλληλεγγύης .αυτο σημαίνει ότι φετος δεν πληρωνεις εφορια για την υπεραξία που προέκυψε από πώληση μετόχων αλλά πληρωνεις φόρο ,5%μονο για τα μερίσματα.
Αρα στην φετινή δήλωση δεν πρέπει να εχεθς λόγω πωλήσεων τεσλα ουδεμιαν φορολογία απο κέρδη που ειχες .
Χρήστος
2 Δεκεμβρίου 2022 @ 10:31
Καλημέρα, αν πουλήσω ένα ETF που απαρτίζεται από Αμερικάνικες μετοχές (S % P 500) το οποίο όμως έχω αγοράσει μέσω πλατφόρμας/τρίτου στην ΕΕ έχοντας φτιάξει τραπεζικό λογαριασμό π.χ. στη Γερμανία, πρέπει να δηλώσω το κέρδος και να πληρώσω φόρο ακόμα και αν δεν φέρω τα χρήματα στην Ελλάδα?
Ευχαριστώ