Το πραγματικό πρόσωπο του επενδυτή
Ποιος είναι τελικά ο επενδυτής; Η άποψη που έχει ο μέσος άνθρωπος για τα πραγματικά χαρακτηριστικά αυτού του επαγγελματία συνήθως απέχει πολύ από την αλήθεια.
Είναι ο επενδυτής ένας μποέμ τύπος που γυρίζει διαρκώς από πάρτι σε πάρτι, ξοδεύει αρκετές χιλιάδες ευρώ σε ακριβά αυτοκίνητα, σπίτια και διακοπές ή μήπως όχι;
Αυτό το άρθρο σπάει τα στερεότυπα και μας συστήνει με το ρεαλιστικό προφίλ του επενδυτή. Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν.
Δύο λόγια για το χρηματιστήριο.
Πριν γνωριστούμε καλύτερα με τον επενδυτή, είναι απαραίτητο να θα μιλήσουμε λίγο για το επαγγελματικό του περιβάλλον. Το χρηματιστήριο λοιπόν, είναι μια μικρογραφία τις κοινωνίας που αναλύεται σε συγκρουόμενα συμφέροντα ενώ δεν λείπουν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, οι δολοπλοκίες και τα μαγειρεμένα νούμερα που παρουσιάζουν κατά καιρούς διάφορες εισηγμένες εταιρίες. Κάθε άλλο παρά αγγελικά πλασμένος είναι αυτός ο χώρος, όπως άλλωστε κι ο ίδιος μας ο κόσμος.
Στις επενδύσεις κερδίζει ο υπομονετικός και ενημερωμένος για όλα. Η ενημέρωση δεν σταματάει στην ανάλυση των εταιριών, αλλά επεκτείνεται στις διεθνείς σχέσεις, στη γενικότερη παγκόσμια οικονομία, στην μετανάστευση, φυσικά στη γεωπολιτική, και τη διαφθορά.
Όλα παίζουν το ρολό τους στην σκακιέρα του χρηματιστηρίου, γιατί περί σκακιέρας πρόκειται αφού για παράδειγμα μια κρίση στη μέση ανατολή μπορεί να εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, με αποτέλεσμα να ανεβεί η αξία των μετοχών των πετρελαϊκών εταιριών.
Ένα τρομοκρατικό χτύπημα μπορεί να αυξήσει τις τιμές των μετοχών εταιριών άμυνας και να μειώσει τις τιμές των μετοχών των εταιριών που εξειδικεύονται στον τουρισμό. Τρανό παράδειγμα απρόβλεπτων γεγονότων που επηρεάζουν καταλυτικά τη πορεία των πραγμάτων αποτελεί ο covid-19 ο οποίος γονάτισε τις εταιρείες που ασχολούνται με τον τουρισμό, παράλληλα στις χώρες που δέχονται μετανάστες προκάλεσε μια αύξηση στις τιμές των ενοικίων και κατ’ επέκταση στα κέρδη των REIT ενώ είναι σαφές ότι ωφέλησε τις εταιρείες πού δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τηλεδιάσκεψη. Ποιος μπορούσε να το φανταστεί; Κι όμως συνέβη.
Επενδυτής όπως λέμε.. σκακιστής.
Το σκάκι είναι το απόλυτο παιχνίδι. Το πιο δίκαιο παιχνίδι. Δεν υπάρχει στο σκάκι τύχη, σωματοδομή, φύλο, εθνικότητα, σωματική κατάσταση. Υπάρχει μόνο σκέψη και δουλειά. Ο Γκάρυ Κασπάροβ ένας από τους γνωστότερους και σπουδαιότερους σκακιστές τιτλοφορεί ένα από τα βιβλία του «Η ζωή είναι μια παρτίδα σκάκι». Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο χρηματιστήριο, με τον επενδυτή να καλείται συχνά παίξει το ρόλο του σκακιστή.
Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις έναν άνθρωπο που λειτουργεί τόσο πολύ με τη σκέψη; Οι διακυμάνσεις στις τιμές δημιουργούν μεγάλη ψυχολογική πίεση με τον επενδυτή να καλείται να κρατήσει, να αγοράσει ή να πουλήσει μετοχές. Εάν αγοράσει επιπλέον μετοχές και στη συνέχεια πέσει η αξία τους, ή εάν πουλήσει μετοχές και ανέβει η αξία τους θα έχει χάσει λεφτά.
Στρατηγική και τακτική
Όσο ψηλά και να βρίσκεται το χρηματιστήριο, ο επενδυτής, φροντίζει να έχει χρήματα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης. Την πτώση της αξίας στις αγαπημένες του μετοχές, σε αντίθεση με την πλειοψηφία που θα ξεπουλήσει τις μετοχές όταν η τιμή πέσει, εκείνος θα την αποδεχτεί με χαρά διότι θα τον βοηθήσει να αγοράσει περισσότερες. Άλλωστε συνήθως ότι κατεβαίνει ανεβαίνει αργά ή γρήγορα όταν πρόκειται για την αξία μιας αξιόλογης εταιρείας.
Ο επενδυτής δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Μένει μακριά από μετοχές που δεν κατανοεί, δεν εμπιστεύεται ή θεωρεί επικίνδυνες. Δεν είναι τζογαδόρος, αλλά ένας έξυπνος “παίκτης” που μαθαίνει να ερευνά, αποκτά κρίση στα ψευδή νέα, έχει άποψη και γνώμη, μα πάνω από όλα υπομονή, αφού όλες οι μετοχές έχουν τα up και τα down τους.
Σκεφτείτε μόνο αυτό: Εάν κάποιος είχε επενδύσει 1.000 USD στην γνωστή Amazon το 1997, σήμερα θα είχε 1.58 εκατομμύρια δολάρια.
Πολύ διαφορετικός από αυτό που νομίζατε
Ο επενδυτής είναι ρεαλιστής, αγνοεί οτιδήποτε υπόσχεται μη ρεαλιστικά κέρδη, είναι πολύ επιλεκτικός ως προς την ενημέρωση του, γνωρίζει καλά πως κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις.
Σέβεται τους πάντες, σέβεται τον εαυτό του, δεν επιδεικνύει τον τραπεζικό του λογαριασμό σε κανέναν, δεν δημοσιεύει τις επιδόσεις του, δεν ασχολείται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις επιδόσεις άλλων.
Ασχολείται με τους στόχους του, ξέρει πως ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος παγίδες.
Δεν παρασύρεται από υποσχέσεις και σαν ένας καλός σκακιστής.. βασίζεται μόνο στις δικές του δυνάμεις.
Είναι πολύ εύκολο να σχηματίζουμε συχνά μια λανθασμένη άποψη για έναν άνθρωπο, ποσό μάλλον για έναν επαγγελματία όπως ο επενδυτής, ωστόσο η πραγματικότητα σχεδόν πάντα μας διαψεύδει.
Στη περίπτωση μας, ο επενδυτής διαπιστώνουμε πως είναι χωρίς υπερβολή ένας σκακιστής της οικονομίας που αμύνεται ή επιτίθεται ανάλογα με τις συνθήκες και σχεδιάζει τις κινήσεις του, όπως ένας.. στρατηγός στο πεδίο της μάχης.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ρεσάτ