Τι προσέχουμε σε μια IPO;
Τι προσέχουμε σε μια IPO;
Αλίκη Βεγίρη
15 Σεπτεμβρίου 2020
IPO (initial public offering) είναι οι πρωτο-εισαγόμενες εταιρίες στο χρηματιστήριο. Όπως πάνε τα πράγματα, το φθινόπωρο θα δούμε πλήθος νέων listings στο NYSE και στον NASDAQ.
Μόνο στη βδομάδα που έρχεται 16 νέες εταιρίες θα παρελάσουν στο πάλκο των ως άνω χρηματιστηρίων για μια θέση στον κόσμο. Ενώ, στο προσεχώς μέτρησα κάπου 128.
Ανάμεσα στις πιο προβεβλημένες είναι η snowflake στην οποία έχει ήδη επενδύσει κάπου μισό δις δολλάρια ο Μπάφετ με εναρκτήρια τιμή τα 100-110 δολάρια.
Δεν μπορώ να πω αν αξίζει τόσο η μετοχή της. Αυτό θα φανεί στο τέλος της εναρκτήριας συνεδρίασης και στο επόμενο διάστημα των ολίγων μηνών.
Είναι αρκετά δύσκολο για έναν απλό επενδυτή να γνωρίζει τα μέσα και τα έξω μιας εταιρίας IPO, διότι πριν βγει στη δημοσιά δεν είναι πολλοί οι αναλυτές που ασχολούνται μαζί της καθώς μια ιδιωτική εταιρία δεν είναι υποχρεωμένη να ανακοινώνει τα οικονομικά της στοιχεία δημόσια και συνεπώς οι πληροφορίες δεν είναι αρκετές ούτε προσβάσιμες στο πλατύ κοινό .
Η επιτυχία πρόσφατων IPOs, όπως ZM, DOCU, LVGO, FSLY, DOYU και άλλων ων ουκ έστιν αριθμός, βοηθούσης βεβαίως και της πανδημίας, άνοιξε την όρεξη πολλών κατά τα άλλα συντηρητικών και άπειρων επενδυτών, ελπίζοντας σε γρήγορα κέρδη.
Από τις 160 και πλέον που θα εμφανιστούν το επόμενο διάστημα κάποιες λίγες θα εκπληρώσουν τις ελπίδες των ανυπόμονων, οι υπόλοιπες μετά από μια σύντομη πορεία στο stardom γρήγορα θα περιπέσουν στη λήθη.
Οι εταιρίες μέσω έντονου marketing, άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο κοιτούν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό για να μαζέψουν όσα περισσότερα χρήματα μπορέσουν. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός των IPOs.
Πώς λοιπόν διαλέγουμε την IPO στην οποία θα ακουμπήσουμε τον οβολό μας, αποφεύγοντας συγχρόνως τις φήμες και τις παγίδες του marketing?
Υπάρχει τρόπος και αυτός λέγεται SEC και S-1.
O αμερικάνικος SEC (Securities and Exchange Commission) είναι η ρυθμιστική αρχή των αγορών, είναι πολύ αυστηρή και λειτουργεί με μόνο γνώμονα την προστασία των επενδυτών.
Όπως και πριν από κάθε επένδυση χρειάζεται αρκετή ανάλυση και δουλειά, το ίδιο ακριβώς ισχύει και εδώ. Μόνο που το ψάξιμο αρχίζει από αλλού. Και αυτό το «αλλού» ονομάζεται EDGAR, τουτέστιν Electronic Data Gathering Analysis and Retrieval, μια τεράστια data base του SEC όπου κάποιος μπορεί να βρει ολόκληρο το πληροφοριακό υλικό μιας εταιρίας που πρόκειται να εισαχθεί στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δηλαδή όλo τoν όγκο της αλληλογραφίας μεταξύ της εταιρίας και του SEC, με κατάληξη το prospectus S-1 όπου παρουσιάζονται με ακρίβεια, ευκρίνεια και εξαντλητική λεπτομέρεια τα whereabouts της IPO ώστε να μην μένει τίποτα σκοτεινό ή παραπλανητικό.
Πού βρίσκεται ο EDGAR?
Πηγαίνουμε κατ’ αρχάς στη διεύθυνση www.sec.gov
Στην toolbar κάνουμε κλικ στο πεδίο FILINGS και αμέσως
Κλικ στο EDGAR-SERACH & ACCESS
Στο νέο παράθυρο αριστερά κάνουμε κλικ στο COMPANY FILINGS και κατόπιν
Δίνουμε το όνομα ή το ticker της εταιρίας για την οποία ενδιαφερόμαστε.
Ας διαλέξουμε ως παράδειγμα την Snowflake (SNOW).
Έχουμε πλέον βγει στη σελίδα του SEC που αφορά αποκλειστικά στη SNOW του παραδείγματος και ψάχνουμε για το prospectus S-1. Ή την τελευταία αναθεώρηση στο
S-1/A, όπου Α σημαίνει Amendment. Στην προκειμένη περίπτωση η Snow αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή εκκίνησης της μετοχής.
Tι περιλαμβάνει το S-1
Κάθε prospectus είναι δομημένο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και περιλαμβάνει με μικροδιαφορές τις εξής υποενότητες:
1. Prospectus Summary
2. Risk Factors
3. Letter from Our Founder
4. Special Note Regarding Forward-Looking Statements
5. Market Data and User Metrics
6. Use of Proceeds
7. Dividend Policy
8. Capitalization
9. Dilution
10. Selected Consolidated Financial Data
11. Management ’s Discussion and Analysis of Financial Condition and Results of Operations 12. Business
13. Management
14. Executive Compensation
15. Certain Relationships and Related-Person Transactions
16. Principal and Selling Stockholders
17. Description of Capital Stock
18. Shares Eligible for Future Sale
19. Material United States Federal Income Tax Consequences to Non-U.S. Holders of Our Class A Common Stock
20. Underwriting
21. Legal Matters
22. Experts
23. Where You Can Find More Information
24. Index to Consolidated Financial Statements
Και κάτι άλλα …ψιλά.
Το κείμενο είναι αρκετά εκτεταμένο και όπως και σε κάθε βιβλίο δεν χρειάζεται να διαβαστεί από τον υποψήφιο επενδυτή from cover to cover.
Όπως πάντα διαβάζουμε υποχρεωτικά:
- Tην πρώτη σελίδα, την περίληψη,
- Tις οικονομικές καταστάσεις,
- Tο πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα συγκεντρώσει,
- Tην προηγούμενη εμπειρία της διοίκησης,
- Tους βασικούς μετόχους και τα ρίσκα, προπαντός αυτά.
Μιας και αρχίσαμε με την SNOW ας συνεχίσουμε με αυτή, χωρίς να έχω κάποια σχέση με την εταιρία. Τη διάλεξα, λόγω του θορύβου που έχει σηκωθεί γύρω από το όνομά της λόγω του Μπάφετ κυρίως.
Τι γράφει για τα ρίσκα της η δεδομένη εταιρία;
Κάθε ένα από αυτά περιγράφεται αναλυτικά, όπως:
- We may not have visibility into our financial position and results of operations.
- We have a history of operating losses and may not achieve or sustain profitability in the future. (εδώ έχει ενδιαφέρον να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά για να καταλάβουμε το λόγο που παράγει losses).
- We have a limited operating history, which makes it difficult to forecast our future results of operations.
- The markets in which we operate are highly competitive, and if we do not compete effectively, our business, financial condition, and results of operations could be harmed.
- If we fail to innovate in response to changing customer needs and new technologies and other market requirements, our business, financial condition, and results of operations could be harmed.
Και άλλα πολλά διάφορα, τα οποία όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν, διότι λίγο πολύ ακόμα και οι καλύτερες εταιρίες είναι υποχρεωμένες να τα απαριθμούν. Πάντως ο καθένας μπορεί να διακρίνει ποια από τα ρίσκα που αναφέρονται είναι ίδια του κλάδου της εταιρίας καθώς και το μέγεθος της σοβαρότητάς τους.
Τι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα από τα αναγραφόμενα ρίσκα στο S-1;
- Την προοπτική να χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση
- Going Concern αν εκφράζονται αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της από τους λογιστές
- Τον ανταγωνισμό
- Την εμπειρία του management
- Ανοιχτά δικαστικά μέτωπα
- Αν η αγορά που απευθύνεται είναι περιορισμένη
- Αν έχει παρελθόν μικρής κερδοφορίας
- Αν πρόκειται να στηριχτεί σε κρατικές αναθέσεις.
Πότε αγοράζουμε τη μετοχή μιας νέο-εισηγμένης;
Σίγουρα όχι την πρώτη μέρα. Η πρώτη μέρα αλλά και οι επόμενες είναι οι μέρες της προσαρμογής όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει ελλείψει προϊστορίας της συμπεριφοράς. Το καλύτερο είναι να περιμένουμε μέχρι να φτιάξει την πρώτη της βάση και να κατασταλάξει το συναίσθημα του πλήθους.
Παρακάτω δείχνω κάποια charts εταιριών (όχι ενδεικτικά) κατά το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την IPO.
Εκτός από την Alteryx, η οποία τράβηξε τον ανήφορο από την πρώτη μέρα, όλες οι υπόλοιπες άρχισαν τη διόρθωση από την επόμενη μέρα, ή πολύ σύντομα. Περιμένουμε λοιπόν να περάσει αυτή η φάση και μετά το πρώτο breakout μπαίνουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Βασικές πληροφορίες για τις IPOs της βδομάδας μπορείτε να πάρετε από εδώ
Επίσης, όσα γράφονται εδώ είναι από το βιβλίο του Tom Taulli, «High-profit IPO strategies _ finding breakout IPOs for investors and traders-Bloomberg Press».