Μερικές σκέψεις για το Bitcoin

Μερικές σκέψεις για το Bitcoin

Oι τιμές των πάντων καθορίζονται από την πρόσφορα και τη ζήτηση. Όπως και στο BTC (Bitcoin). Αλλά όσον αφορά σε άλλα assets αποθήκευσης πλούτου, κινητά και ακίνητα, υπεισέρχονται επιπλέον rational κριτήρια για τη διαμόρφωση της τιμής τους. Π.χ. στα σπίτια η τιμή διαμορφώνεται με το αν είναι ευάερα, ευήλια, αν βρίσκονται σε καλή γειτονιά, αν έχουν καλό φενγκ σουι κλπ.

Η γη καλύπτει μια από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου όπως η στέγαση.
Πάντα θα υπάρχει ζήτηση. Οπότε και θεωρείται ασφαλές να αποθηκεύσεις εκεί τον πλούτο σου.
Είναι κάτι απτό και θεμελιώδες για τις κοινωνίες. Ακόμα και να καταστραφεί κάποιος οικονομικά τουλάχιστον θα έχει ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι του ή ένα κομμάτι γης για να στήσει το τσαντίρι του.
Μιλάω σε γενικές γραμμές, διότι μπορεί να υπάρξει υποτίμηση ή ανατίμηση στα χρόνια, αλλά αυτό είναι μέσα στα όρια του αποδεκτού.

Ο χρυσός, πέρα από τη χρηστική του αξία στα ηλεκτρονικά και την ιατρική, έχει και μια μεταφυσική αυρα η οποία προέρχεται από τα βάθη των αιώνων, είτε σαν επίδειξη κοινωνικής ανωτερότητας και πλούτου, είτε σαν αποθήκευση αυτού, αν και όλες οι μελέτες δείχνουν ότι είναι η χειρότερη επένδυση. Γιαυτό και φθίνει η εικόνα του ως τέτοιου. Στα χαρτοφυλάκια δεν αποτελεί παρά ένα μικρό ποσοστό

Με το Bitcoin είναι δύσκολο και από ψυχολογική σκοπιά να βάλεις χρήματα σε κάτι που δεν έχει ανταλλακτική αξια, και δεν είναι παρά μια σειρά από ψηφία αποθηκευμένα στο διαδίκτυο. Έτσι και σου κλείσουν το ίντερνετ, δεν θα έχεις και Bitcoin.
Δεν είναι ανατριχιαστικό; Δεν σου προσφέρει επιπλέον τίποτε ενδιάμεσα, όπως π.χ. μέρισμα, και δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία ώστε να κάνεις μια στατιστική αποτίμηση της συμπεριφοράς του. Τα 7 χρόνια ύπαρξής του συμπίπτουν με την πιο μακροχρόνια bull market της ιστορίας, οπότε αυτά τα χρόνια δεν αποτελούν και ασφαλές κριτήριο.

Το Bitcoin είναι ο νικητής στον πόλεμο των cryptos και είναι το απότοκο μιας καινούργιας τεχνολογίας και σκέψης, λόγοι που το κάνουν ελκυστικό. Ως προς τούτο είναι πράγματι αξιοπρόσεκτο. Μην ξεχνάμε όμως ότι το σπουδαίο στην περίπτωση αυτή είναι η τεχνολογία blockchain όπου το Bitcoin είναι το παράπλευρο αποτέλεσμα αυτής, κάτι σαν δωράκι σε όλους αυτούς που κάνουν validation τις p2p συναλλαγές.

Η χρηστική του αξία όμως εδώ και τόσα χρόνια δεν έχει αποδειχτεί, σπάνιες είναι οι συναλλαγές του με αυτό καθ αυτό, ενώ αντίθετα το μετατρέπουν σε fiat money και για να το αγοράσουν και μετά για να αγοράσουν ας πούμε σοκολάτες απ το περίπτερο.

Όλα τα επιχειρήματά είναι υποθετικά και δεν έχουν επαληθευτεί, ούτε ανανεωθεί από τότε που εμφανίστηκαν, ότι δηλαδή θα μπορεί ο Aφρικανος να μεταφέρει τα χρήματα του στην Ευρώπη όταν μεταναστεύει από ένα καταπιεστικό και αυταρχικό καθεστώς, ή ότι θα κάνει συναλλαγές στη ζούγκλα εκεί όπου δεν υπάρχουν τραπεζικά καταστήματα.

Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η επιχειρηματολογία. Όπως και ότι δεν θα πληθωριζεται, γεγονός που θα ήταν σημαντικό αν δεν έπρεπε να το μετατρέψεις σε ένα πραγματικό νόμισμα του πραγματικού κόσμου.

Τελευταία, επειδή η προηγούμενη επιχειρηματολογία αποδεικνύεται λιγο πολύ obsolete καθώς τίποτε από όσα αυτή προβλέπει δεν έχει συμβεί, η πιο πρόσφατη γραμμή άμυνας είναι το Bitcoin ως store of value. Όποιος όμως είναι πεπεισμένος γιαυτό ας τοποθετήσει ένα σημαντικό ποσοστό του πλούτου του σε αυτό. Πόσοι από αυτούς που το υπερασπίζονται θα τολμήσουν να το κάνουν όμως;

Το να βαλεις ένα μικρο ποσοστό, τόσο όσο πατάει η γάτα, δεν αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης και δεν στηρίζει τις πεποιθήσεις με έμπρακτο τρόπο. Βitcoin is a new beast και ως τέτοιο αξίζει κανείς να το παρακολουθεί και να διαλογίζεται επ αυτού. Όπως και να το κάνουμε η ενασχόληση με κάτι disrupting είναι brain stimulating, και ως τέτοιο ασχολούμαστε. Αλλά μέχρις εδώ.

Επίσης θέλοντας να καταλάβω πώς το Bitcoin προστατεύει από τον πληθωρισμό κάνω την εξής σκέψη: Λογω μικρής ποσότητας btc λόγω φιλοσοφίας κατασκευής και λόγω μικρής κυκλοφορίας είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να στηρίξει μια οικονομία που θα διεξάγεται μέσω αυτού από μόνο του.
Δεν φτάνει! Σε σχέση με τον όγκο κυκλοφορίας του fiat money, δεν αποτελεί παρά μια πολύ πολύ μικρή μειονότητα. Αρα, θα πρέπει να μετατρέπεται σε fiat money.

Τα οποία πληθωριζονται όπως και οι αξίες. Αν μπορούσες να αγοράσεις ένα σπίτι με 1000 δολ, σε 20 χρόνια θα θέλεις ας πούμε 2000. Αρα και περισσότερα Bitcoin εκτός κι αν η τιμή του θα έχει ανέβει πάρα πολύ, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και με όλα τα assets. Το Bitcoin δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα.

Οι υποστηρικτές του envision an economy where all transactions will be carried out through bitcoins. Αλλά αυτό αντιστρατεύεται την μοναδική του ιδιότητα που του δίνει υπόσταση και αξία: τον μικρο αριθμό σε κυκλοφορία και άρα τη σπανιότητα του. Θεωρώ ότι αυτά τα δυο αλληλοαποκλειονται.
Έτσι δεν θα μπορείς να μεταβιβάσεις στην κόρη σου ένα Bitcoin το οποίο σε βάθος χρόνου θα έχει την ίδια αγοραστική αξία όπως και πριν όταν έκανες τη δωρεά, διότι αναγκαστικά θα πρέπει να το μετατρέψεις σε ευρώ ή δολάρια ή γουαν.

Ας δούμε λίγα από τα βασικά.
Τι κάνει ένα νόμισμα να αυξάνει την τιμή του σε σχέση με κάποιο άλλο; Το εμπόριο.

Η ανταλλαγή προϊόντων και κινητών αξιών όπως μετοχές κλπ. Στις χώρες που δεν έχουν εμπορικές σχέσεις με τον έξω κόσμο, το νόμισμα τους δεν έχει καμια αξία, πχ Β. Κορέα ή και χώρες της Αφρικής. Αγοράζεις αμερικανικά προϊόντα και τα πληρώνεις με δολάρια τα οποία πρέπει να τα βρεις, να τα αγοράσεις, υπάρχει ζήτηση γιαυτα και έτσι ανεβαίνει η τιμή τους σε σχέση με το νόμισμα της χώρας των αγοραστών. Ή αγοράζεις μετοχές αμερικανικών εταιριών με δολάρια κλπ.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο cryptos τα περισσότερα bitcoins δεν βρίσκονται σε κυκλοφορία αλλά τα κρατάνε σε κάποιο σκληρό δίσκο με την προοπτική να ανέβουν στο μέλλον κι άλλο. Αν αυτό δεν είναι πυραμίδα, τότε τι είναι;

Ποιο κίνητρο έχει κάποιος να το αγοράσει για να το κρατήσει τόσο καιρό; Για κερδοσκοπία όμως είναι μια χαρά, όσο ο κόσμος ζαλίζεται με το νέο εύρημα, όπως παλιότερα ζαλιζόταν με τις τουλίπες. Αλλά αυτά τα δυο, επένδυση και κερδοσκοπία πρέπει να μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε.

Όσοι το παρομοιάζουν με τον ψηφιακό χρυσό, αγνοούν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν ότι ο φυσικός χρυσός είναι η χειρότερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος μακροπρόθεσμα. Ναι, σε 30 χρόνια όποιος αποταμίευσε σε χρυσό θα έχει χάσει όχι μόνο απ’ το κεφάλαιο, αλλά θα έχει υποστεί και το opportunity cost.

Δηλαδή τα χρήματα που θα κέρδιζε αν επένδυε κάπου αλλού. Μην ξεχνάμε ότι το παράθυρο χρόνου όπου έχουμε προσωπικές εμπειρίες για τον χρυσό είναι μόλις μια 10-ετια. Ζωντάνευσε με την κρίση του 2008 αλλά και τώρα με την πανδημία. Τις προηγούμενες δεκαετίες ο χρυσός ήταν πολύ χαμηλά, και στα αζήτητα.

Παρά τα όσα διαδίδουν οι bitcoiners, πιστεύω ότι κανένας κλάδος της οικονομίας και καμιά συναλλαγή δεν μπορεί να μείνει έξω από την εποπτεία του κράτους. Το πιο απλό έχει να κάνει με την εφορία και το πόθεν έσχες.
Ακόμα και αν μπορείς να αποδείξεις τη νομιμότητα απόκτησης των Bitcoin, είναι δύσκολο να αποφύγεις τη φορολογία αύξησης κεφαλαίου όταν θελήσεις να τα παρουσιάσεις στην πραγματική οικονομία με κάποια σημαντική αγορά.