Πώς Αρχίζουμε το Ταξίδι στα Χρηματιστήρια;

Πώς Αρχίζουμε το Ταξίδι στα Χρηματιστήρια;

Αλίκη Βεγίρη

21 Σεπτεμβρίου 2020

 

Το ταξίδι ανάμεσα στα εναλλασσόμενα τοπία των ήρεμων κοιλάδων και των ανεμοδαρμένων κορυφών των χρηματαγορών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση που μαθαίνεται διαβάζοντας απλά ένα βιβλίο ή ακόμα χειρότερα τα σχόλια στα social. Θέλει και αυτά, αλλά κυρίως απαιτεί εμπειρία στο ψυχανάμισμα των μεταβολών των αγορών και εξασκημένο μάτι στο διάβασμα των charts.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες όλα αυτά μαθαίνονται στην πορεία με πείσμα και υπομονή.

Το δύσκολο είναι να αρχίσεις. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έλεγε η γιαγιά μου αντιγράφοντας μάλλον κάποιον αρχαίο σοφό πρόγονο.

Ειναι η ίδια δυσκολία που αντιμετωπίζαμε, όταν μαθητές έπρεπε να αρχίσουμε να διαβάζουμε για τις εξετάσεις. Από πού ν’ αρχίσεις κι από πού να τελειώσεις!
Γυροφέρναμε το βιβλίο όπως ο διάολος το λιβάνι. Ώσπου κάποια στιγμη, στο μη παρέκει παίρναμε μια βαθειά ανάσα και προσγειονόμασταν στην πρώτη σελίδα. Τα υπόλοιπα κυλούσαν σχετικά πιο εύκολα.

Κι εγώ τώρα το ίδιο κάνω. Για να μπώ στο ζουμί γυροφέρνω τη λευκή οθόνη του υπολογιστή με ανούσιες παραγράφους, δίνοντας χρόνο στις άτακτες σκέψεις μου να στοιχηθούν πίσω από αυτό που θέλω να πω. Δηλαδή το:

Πώς ξεκινάμε απ’ το μηδέν το ταξίδι στα αχαρτογράφητα νερά των χρηματιστηρίων;

Βασικά: Ανάκατα. Αρκεί να υπάρχει το μεράκι, η δίψα και η ικανότητα αυτενέργειας.

Ξεφυλλίζουμε ό,τι μάς πέφτει στο μάτι και το αυτί. Ανατρέχουμε στο google για κάθε άγνωστη λέξη και έννοια που συναντάμε. Κρατάμε κάπου σημειώσεις. Αλλά γρήγορα παραιτούμαστε γιατί είναι τόσα πολλά τα άγνωστα. Λογικό. Συνεχίζουμε όμως, γιατί μας ρουφάει το άγνωστο. Και πάλι απ’ την αρχή…

Κάποια στιγμή δεν πάει άλλο. Τα άγνωστα και ανάκατα συσσωρρεύονται και μάς φέρνουν πονοκέφαλο.

Ας πιάσουμε τότε ένα βιβλίο για αρχάριους. Να το διαβάσουμε όμως με ησυχία από την αρχή ως το τέλος για ν’ αποκτήσουμε κάποια βάση οικεία στην οποία να ανατρέχουμε όταν κάτι μάς διαφεύγει.

Θα έλεγα να διαλέξουμε ένα από τα εξής:

  • Stock Investing For Dummies 6th Edition, by Paul Mladjenovic
    Στο Αmazon, υπάρχει η δυνατότητα να το ξεφυλλίσετε προτού το αγοράσετε.
  • The Financial Times Guide to Investing, by Glen Arnold.
    Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι νομίζω το πρώτο της σειράς των FT για τις επενδύσεις. Ολόκληρη η σειρά, τεύχος-τεύχος μοιραζόταν δωρεάν 5 περίπου χρόνια πριν μαζί με την Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “Το Κεφάλαιο”. Ισως υπάρχει ακόμα κάποιο στοκ. Μπορείτε επίσης να ξεφυλλίσετε κι αυτό στο Αmazon καθώς και ολόκληρη τη σειρά.

 

Δεν αρκεί όμως μόνο το δάβασμα. Χρειάζεται και το “Πείραμα”.

Πού θα Εξασκηθούμε;

Για το λόγο αυτό υπάρχει το “Paper Trading”, η δυνατότητα δηλαδή να συναλλαχθεί κάποιος σε περιβάλλον πραγματικών αγορών με Εικονικά Χρήματα, για όσο διάστημα νομίζει ότι το χρειάζεται.

Πλατφόρμες για αμερικανικές μετοχές, apps, όπως και παιχνίδια με εικονικά χρήματα υπάρχουν πάρα πολλά στο Internet.

Μπορείτε να δοκιμάσετε για παράδειγμα το Investopedia’s Stock Simulator, προσφορά της ομώνυμης εγκυκλοπαίδειας με τα πάντα γύρω από το investing.

Paper Trading, με τη δυνατότητα να μεταπηδήσει κάποιος μετά σε λογαριασμό με παραγματικά χρήματα, προσφέρει η πλατφόρμα Interactive Brokers (IB), με πολύ χαμηλές χρεώσεις.

Εξ ίσου χαμηλές χρεώσεις προσφέρει και η πλατφόρμα DEGIRO, μόνο που δεν επιτρέπει συναλλαγές με εικονικά χρήματα.

Πώς Διαλέγουμε Μετοχές;

Εν πρώτοις να σας πληροφορήσω ότι η εν λόγω ερώτηση δεν έχει κανένα νόημα, διότι σ’ αυτήν περικλείεται όλη η τέχνη και επιστήμη των αγορών. Εδώ και αιώνες έχουν γραφτεί τόμοι και τόμοι επί του θέματος, χωρίς να έχει βρεθεί η μαγική συνταγή που θα μάς κάνει πλούσιους.

Άρα, όπως και σε κάθε θέμα που μάς είναι άγνωστο, θα πρέπει να σπάμε την άγνοιά μας σε κομμάτια και επιμέρους ερωτήσεις.

Ποιος σωστές θα ήταν οι ερωτήσεις:

  • Υπάρχουν καλές και κακές μετοχές;
  • Γιατί πρέπει να έχω το νου μου μόνο σε ποιοτικές μετοχές και να κλεινω τ’ αυτιά μου σε ο,τι ξεπηδάει καθημερινά από τον φωνασκούντα τύπο;
  • Ποια είναι τα γενικά συστατικά μια ποιοτικής μετοχής;
  • Τι πρέπει να μάθω για να τις ξεχωρίζω;
  • Μήπως θα πρέπει πρώτα να αποκτήσω μια επαφή με το Value Investing, όχι και κατ’ ανάγκη να το υιοθετήσω μετά;
  • Μήπως θα πρέπει να αποκτήσω σιγά-σιγά και μια γνωριμία με τους ισολογισμούς των εταιριών για να μάθω να αναγνωρίζω τη σημασία των βασικότερων ποσοτήτων που δημοσιεύονται εκεί;

Αφού κάπως τα χωνέψω όλα αυτά, (θα ακολουθήσει ξεχωριστό κείμενο), η ερώτηση που έπεται είναι η εξής:

Πού θα βρώ του καλύτερους και δωρεάν Screeners μετοχών;

Σε ένα screener διαλέγουμε τα ποιοτικά και όχι μόνον χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχουν οι μετοχές μας, και αυτός μετά το enter είναι υποχρεωμένος να υπακούσει και να μάς βρει τις καλύτερες (!).

Δωρεάν Screeners υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι λειτουργούν σαν βιτρίνα για να προσελκύσουν τον χρήστη στις εμπλουτισμένες επι πληρωμή εκδόσεις τους.

Με τον καιρό έχω καταλήξει ότι τους τελευταίους δεν τους χρειάζομαι ιδιαίτερα, διότι ένας συνδιασμός από free screeners μπορεί να σου δώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες.

Οι πιό χρήσιμοι που έχω βρει και χρησιμοποιώ είναι οι:

  • finviz.com ( παρέχει και ορισμένα τεχνικά στοιχεία. Με ένα κλικ στο snapshot, μπορείτε να δείτε το πανόραμα των μετοχών που επιλέχτηκαν με όλα τους τα οικονομικά στοιχεία).
  • gurufocus.com (εδώ το screening καλύπτει το όνομα της εταιρίας στη δωρεάν εκδοχή. Αν όμως γινεται ανα κλάδο, μπορείτε με διάφορα κολπα να το βρειτε σε άλλον screener, όπως στον προηγούμενο, βάσει της τιμής και της κεφαλαιοποίησής της.
  • stockrow.com (όπου μπορεί να βρει κανεις ακόμα δωρεαν και να κατεβασει σε μορφη excel ολα τα οικονομικά στοιχεια των προηγούμενων 10 ετών σε ετήσια και τριμηνιαία μορφή τακτοποιημένα ανά έτος και είδος.

Απο δω και πέρα μπορείτε να πειραματιστείτε μόνοι σας και να ανακαλύψετε τον δικό σας.

Έχετε υπ’ όψιν ότι οι screeners δεν είναι αλάνθαστοι, και ότι οι μετοχές που θα σας δώσει με τα πιο αυστηρά κριτήρια ανάπτυξης και κερδοφορίας, δεν σημαίνει ότι θα πρεπει να αγοραστούν και άμεσα, ειδικα οι κυκλικές μετοχές. Ειδικά αν είναι στην κορυφή του κύκλου τους και είναι πολύ ακριβές.

Οπότε μαθαίνουμε να εξασκούμε την υπομονή μας.