D. Muthukrishnan

Λόγια του σπουδαίου επενδυτικού συμβούλου D. Muthukrishnan

Στον κόσμο των επενδύσεων υπάρχουν πασίγνωστες φιγούρες όπως ο Warren Buffett, η Alexa von Tobel και ο Charlie Munger. Αν όμως έπρεπε να διαλέξω να ακολουθώ τα λόγια ενός μόνο από αυτούς θα ήταν του D. Muthukrishnan.
Θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους επενδυτές, αλλά κυρίως ένας πολύ σπουδαίος επενδυτικός σύμβουλος και influencer, με ποιοτικό περιεχόμενο που όμοιό του δεν υπάρχει.
Στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται έντονα μια κινέζικη παροιμία που λέει πως: «Μια μόνο συνομιλία με ένα σοφό άντρα αξίζει όσο μια μελέτη βιβλίων ενός μήνα».

Ο Muthukrishnan είναι πιστοποιημένος Financial Planner (CFP) και ο ιδρυτής τής Wise Wealth Advisors, μιας χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής εταιρείας που βοηθά όλους εκείνους που επιθυμούν να  αποκτήσουν πλούτο μα και να τον διαχειριστούν.
O Mr. Muthu, όπως τον αποκαλούν συχνά ή «Dr. Nugget» όπως είναι ευρέως γνωστός, λόγω των καθημερινών αναρτήσεών του στα social media (τα επονομαζόμενα και financial nuggets), είναι ένθερμος υποστηρικτής της οικονομικής ανεξαρτησίας (financial independence).
Ως οικονομική ανεξαρτησία ορίζει την αποφυγή ή ελαχιστοποίηση των χρεών (δάνεια κ.ά.) και τη θεωρεί ένα σημαντικό στόχο που αξίζει να επιτευχθεί καθώς:

  1. επιτρέπει να κάνετε ό,τι σας αρέσει,
  2. επιτρέπει να αποφύγετε να κάνετε αυτό που μισείτε και
  3. προσφέρει τον χρόνο για να ασχοληθείτε με τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά σας.

Όντας ίσως ο σπουδαιότερος επενδυτικός σύμβουλος, δηλώνει ότι διαβάζει 4 με 5 ώρες ημερησίως, εστιάζει στην «επενδυτική του συμπεριφορά» και έχει μια σαφώς καθορισμένη επενδυτική φιλοσοφία. Εξηγεί την επενδυτική του στρατηγική ως εξής:

  1. αγορά ποιοτικών εταιρειών
  2. κατοχή επένδυσης για 10+ χρόνια
  3. προσπάθεια αποφυγής υπερβολικών εξόδων
  4. παρακολούθηση
  5. πώληση σπάνια

Financial nuggets of wisdom

Ας δούμε όμως μερικά από τα πιο σοφά και διάσημα αποφθέγματα του:

«Η πραγματική οικονομική ελευθερία δεν αφορά σε αυτό που μπορούμε να αγοράσουμε, αλλά σε ποιο βαθμό ελέγχουμε τον χρόνο μας».

«Τα έσοδα είναι για περιορισμένη περίοδο. Τα έξοδα είναι για πάντα. Να το θυμάσαι πάντα αυτό».

«Ένα υποθηκευμένο σπίτι ή ένα αυτοκίνητο αγορασμένο με δάνειο δεν είναι δικό σου. Είναι της τράπεζας. Μόνο αυτό που έχεις χωρίς χρέος είναι στην πραγματικότητα δικό σου».

«Το να βγάζεις χρήματα από τις μετοχές φαίνεται παραπλανητικά εύκολο. Στην πραγματικότητα όμως το χρηματιστήριο είναι ένα από τα πιο δύσκολα ψυχολογικά παιχνίδια στον κόσμο».

«Δεν ταιριάζουν όλες οι μετοχές σε μια επενδυτική στρατηγική. Η επιλογή μετοχών που να ταιριάζουν με τη στρατηγική μας είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Αναγνώρισε ποιος είσαι, ποιο δρόμο θες να ακολουθήσεις και στη συνέχεια αποφάσισε για τις κατάλληλες μετοχές».

«Στα πρώτα επενδυτικά βήματα είναι καλύτερο να χάσεις από το να κερδίσεις. Διαφορετικά δημιουργείται η εντύπωση πως το να βγάζεις χρήματα είναι πολύ εύκολο. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από αυτήν τη σκέψη».

«Ανάπτυξε τη λογική τής αναμονής και δες τη διαφορά στη μακροπρόθεσμη απόδοση του χαρτοφυλακίου σου».

«Καμία επενδυτική στρατηγική δεν είναι τέλεια. Θα υπάρχουν αντίθετες απόψεις και κριτικές για οποιαδήποτε στρατηγική. Είναι πιο σοφό να ακολουθείς μια στρατηγική που ταιριάζει στον χαρακτήρα σου και να την τηρείς συνεχώς. Αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας».

«Βρες μια εταιρεία που να μπορείς να κρατήσεις για 10+ χρόνια. Χρησιμοποίησε τις αποταμιεύσεις του έτους για να αγοράσεις αυτές τις μετοχές. Βρες ακόμα μια εταιρεία το επόμενο έτος. Επανάλαβε τη διαδικασία χρόνο με το χρόνο και μετά από μια μικρή περίοδο, θα έχεις δημιουργήσει ένα εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο».

«Η επένδυση είναι σα να φυτεύεις ένα δέντρο. Και τα δύο χρειάζονται χρόνο για να ανθίσουν, μόνο που ορισμένες δραστηριότητες πρέπει να αφεθούν μόνες για να αναπτυχθούν και να θρέψουν γενιές».

«Ο καιρός δεν είναι προβλέψιμος, οι εποχές είναι. Το βραχυπρόθεσμο δεν είναι προβλέψιμο, το μακροπρόθεσμο είναι».

«Η υπομονή προέρχεται από μια λατινική έκφραση που σημαίνει “να υποφέρεις”. Αν κάνεις υπομονή θα υποφέρεις. Χωρίς αμφιβολία, η υπομονή είναι η δυσκολότερη αρετή στον κόσμο των επενδύσεων».

«Δεν είμαστε ικανοί να προβλέψουμε τις αγορές. Δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει μια διόρθωση. Ακολουθούμε αυτόν τον απλό κανόνα: Επενδύουμε όταν έχουμε χρήματα και πουλάμε όταν χρειαζόμαστε χρήματα, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει ελάχιστη χρονική περίοδος 10 ετών ενδιάμεσα».

«Οι διορθώσεις στο χρηματιστήριο είναι αναπόφευκτες και δεν πρέπει να μας προβληματίζουν όσο δεν πουλάμε τις μετοχές μας».

«Η οικονομική ανεξαρτησία είναι μια κατάσταση, στην οποία, αντί να εργάζεστε εσείς για τα χρήματα, τα χρήματα εργάζονται για εσάς».

«Στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις δε μετράει η προσπάθεια, αλλά η υπομονή».

«Όλοι ενεργούν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον. Οι επενδυτικοί σύμβουλοι δεν αποτελούν εξαίρεση. Πριν ακολουθήσετε έναν, βεβαιωθείτε ότι τα συμφέροντά του και τα συμφέροντά σας είναι παράλληλα. Μην πιστεύετε κανέναν που ισχυρίζεται ότι ενεργεί αποκλειστικά για το δικό σας συμφέρον».

«Εάν δεν καταφέρω να πετύχω ένα στόχο, δεν αυξάνω το ρίσκο αλλά μειώνω τις προσδοκίες μου».

«Εάν γκουγκλάρετε προηγούμενες προβλέψεις για την οικονομία και το χρηματιστήριο, θα σταματήσετε να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τις τρέχουσες προβλέψεις. Οι προβλέψεις είναι για τα πρωτοσέλιδα. Τίποτα περισσότερο».

«Τι είναι χειρότερο από το να πάρει κανείς ένα δάνειο; Να μπει εγγυητής στο δάνειο κάποιου άλλου».

«Ενώ χτίζετε τον πλούτο σας, μάθετε πως να τον διαχειρίζεστε. Η άγνοια και τα χρήματα σπάνια συνυπάρχουν».

«Είτε πρόκειται για την καριέρα σας, τον πλούτο ή την υγεία σας, το να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα είναι το κλειδί για την επιτυχία».

«Δεν παίρνετε αυτό που θέλετε από το χρηματιστήριο αλλά αυτό που σας αξίζει».

ΥΓ. Μπορείτε να δείτε ακόμα πιο πολλά από τα ενδιαφέροντα λόγια του D. Muthukrishnan στο λογαριασμό του στο twitter @dmuthuk.

 

Ζόμας Ιωσήφ, MBA Finance

Ρεσάτ Αλάγιαλης, MBA Management