Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Ιστορικά

Με έναρξη λειτουργίας το 1801, το χρηματιστήριο του Λονδίνου θεωρείται απο τα παλαιότερα στην Γηραιά ήπειρο. Ωστόσο η χρηματιστηριακή ιστορία της χωράς είναι παλαιότερη.
Για περισσότερο από έναν αιώνα πριν, οι αγοραπωλησίες των μετοχών στο Λονδίνο, πραγματοποιούνταν σε διάφορα κεντρικά καφενεία.
Το πιο γνωστό, ήταν το Jonathan’s Coffee House, όπου ο χρηματιστής John Castaing δημοσίευε καθημερινά τιμές μετοχών και διάφορων εμπορευμάτων.

Το 1838, εφευρέθηκε ο τηλέγραφος. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν το πρώτο χρηματιστήριο στην Ευρώπη που τον χρησιμοποίησε, μειώνοντας την επικοινωνία με το Αμερικανικό χρηματιστήριο απο 16 μέρες σε μόλις 20 λεπτά.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου μεσουρανούσε μέχρι το ξέσπασμα του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου, αρκετά μέλη του, επιστρατεύτηκαν και στάλθηκαν σε διάφορα πολεμικά μέτωπα.
Μετά τη λήξη του πολέμου, το κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου, αναγνώρισε την συμβολή του στην χρηματοδότηση του πολέμου. Χωρίς εκείνο, ο πόλεμος ίσως να είχε πάρει διαφορετική τροπή.

Η νευραλγική αυτή συμβολή, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους αντιπάλους της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, στοχοποιηθηκε αρκετές φορές, ωστόσο οι επιθέσεις δεν κατάφεραν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Κάτι που κατάφερε τελικά ο IRA το 1990.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου σήμερα

Πλέον στις μέρες μας, φιλοξενεί περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις απ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και δυο Ελληνικές.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια (Hellenic Petroleum) και τον ΟΤΕ (Hellenic Telecommunications organization)
Εκτός απο μετοχές, διαπραγματεύεται ομόλογα, παράγωγα προϊόντα, χρεόγραφα και ETFs (exchange-traded fund).

Μερικές από τις γνωστότερες πολυεθνικές εταιρίες που εδρεύουν στην Αγγλία και έχουν παρουσία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι οι εξής:

  • H Βρετανο-Σουηδική φαρμακευτική εταιρεία, Astrazeneca με κεφαλαιοποίηση αγοράς 141.772 δις
  • Η Βρετανική εταιρεία διανομών καταναλωτικών αγαθών, Unilever με κεφαλαιοποίηση αγοράς 98.801 δις
  • Η Βρετανο-Αυστραλιανη εταιρεία εξορύξεων, Rio Tinto Group η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο (μετά την BHP) με κεφαλαιοποίηση αγοράς 92.21 δις.
  • Η Βρετανο-Πορτογαλικη εταιρεία πετρελαίου & φυσικού αερίου & ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BP με κεφαλαιοποίηση αγοράς 76.165 δις
  • Η γνωστή εταιρία τηλεπικοινωνιών Vodafone με κεφαλαιοποίηση αγοράς 36.697 δις

6 λόγοι για να επενδύσουμε σε Βρετανικές μετοχές

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 6 λόγους για τους οποίους πιστεύω πως αξίζει να επενδύσει κάποιος σε μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Αφορολόγητα μερίσματα

Η βρετανική κυβέρνηση δεν επιβάλλει φόρο στα μερίσματα. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, η φορολογία των μερισμάτων απο την Αμερική για τους αλλοδαπούς επενδυτές ανέρχεται στο 30%.
Ας πούμε πως έχετε αγοράσει μια μετοχή της Coca Cola (KO) με ετήσιο μέρισμα 1.68 δολάρια (2.89%). Η αμερικανική κυβέρνηση θα παρακρατήσει 50 λεπτά του δολαρίου (το οποίο αντιστοιχεί στο 30%) και εσείς θα λάβετε 1,17 δολάρια (τα ποσά είναι στρογγυλοποιημένα)

Δυνατότητα επανεπένδυσης μερισμάτων

Οι περισσότερες Βρετανικές μερισματικές εταιρείες, δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να επιλέξουν να λαμβάνουν τα μερίσματα τους ως μετρητά ή μετοχές. Με αυτό τον τρόπο οι επενδυτές που επιλέγουν να επανεπενδύουν τα μερίσματα τους, κερδίζουν χρόνο και χρήμα.

Προοπτικές ισχυροποίησης της Στερλίνας.

Μετά το μπρεξιτ, η στερλίνα ισχυροποιείται διαρκώς έναντι του Ευρώ.

Φθηνές μετοχές.

Οι μετοχές ειναι φθηνότερες σε σχέση με τις Αμερικανικές. Ενδεικτικά, το P/E Ratio του S&P 500 (^GSPC) είναι 27.07. Το αντίστοιχο για τον FTSE 100 είναι 17.09

Προοπτικές ισχυροποίησης της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κίνδυνοι από το Brexit θεωρώ πως έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό. Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή ένωση δημιούργησε νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς και βιομηχάνους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαφοροποίηση επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Ένας βασικός κανόνας στις επενδύσεις, είναι να μην βάζουμε ποτέ όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι. Επενδύοντας σε μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, διαφοροποιούμε το χαρτοφυλάκιο μας αποτελεσματικά.

Συνοψίζοντας

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δικαιώθηκε για πολλές από τις αμφιλεγόμενες οικονομικές της επιλογές, όπως την άρνηση υιοθέτησης του Ευρώ, τις ιδιωτικοποιήσεις των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, και τη σύγκρουση με τα συνδικάτα. Ο χρόνος θα δείξει εάν θα δικαιωθεί για την επιλογή της να αποχωρίσει από την Ευρωπαϊκή ένωση.

Ο επενδυτής που επενδύει σε χρηματιστήρια εκτός Ευρώπης, δεν πρέπει να ξεχνά πως στην πραγματικότητα έχει δυο assets. Την μετοχή και το τοπικό νόμισμα το οποίο μπορεί να ενισχυθεί ή να υποχωρήσει έναντι του Ευρώ.

Φυσικά το άρθρο δεν θα ήταν αντικειμενικό αν δεν αναφέραμε τα μειονεκτήματα.

Σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια της Αμερικής, το ωράριο λειτουργίας του χρηματιστήριου του Λονδίνου , κάτι που θα προβληματίσει τους εργαζόμενους επενδύτες που θέλουν περισσότερη ταύτιση και έλεγχο.
Οι επενδυτικές πλατφόρμες συνήθως χρεώνουν υψηλότερες προμήθειες, υπάρχει μια ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην ενημέρωση των δεδομένων των μετοχών, η αγορά μετοχών που ξεπερνά τις 1.000 στερλίνες, υπόκειται σε φόρο (stamp duty tax) και τέλος, η αρθρογραφία είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ρεσατ Αλαγιαλης, ΜΒΑ

 

Βιβλιογραφία

London Stock Exchange. 2021. Our history. [Ιστοσελίδα] Διεύθυνση: <https://www.londonstockexchange.com/discover/lseg/our-history> [ 20 Δεκεμβρίου 2021].

Michie, R., 2001. The London Stock Exchange: A History. OUP Oxford.

En.wikipedia.org. 2021. London Stock Exchange – Wikipedia. [Iστοσελίδα] Διεύθυνση: <https://en.wikipedia.org/wiki/London_Stock_Exchange> [20 Δεκεμβρίου 2021].

Ycharts.com. 2022. S&P 500 P/E Ratio. [Iστοσελίδα] Διεύθυνση: <https://ycharts.com/indicators/sp_500_pe_ratio> [22 Φεβρουαρίου 2022].

Bloomberg.com. 2022. Bloomberg. [Iστοσελίδα] Διεύθυνση: <https://www.bloomberg.com/quote/UKX:IND> [22 Φεβρουαρίου 2022].