Monese

Οι ψηφιακές τράπεζες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια.
Στην Ελλάδα ωστόσο, λόγω των capital control την τελευταία τετραετία, η χρήση τους ήταν αδύνατη.

Με την άρση τους όμως τον περασμένο Σεπτέμβριο, η λειτουργία των τραπεζών αυτών στη χώρα μας πραγματοποιείται κανονικά. Μία από αυτές είναι και η Monese για την οποία θα μιλήσουμε σήμερα.

Τι είναι η Monese;

Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ψηφιακές τράπεζες, σε Αγγλία και Ευρώπη. Η χρήση της γίνεται 100% μέσω κινητού τηλεφώνου, με την εφαρμογή της Monese. Παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας τριών πλήρως λειτουργικών λογαρισμών, συγκεκριμένα:

 • GBP λογαριασμό: προσωπικό Αγγλικό λογαριασμό, με sort code, δωρεάν και άμεσες μεταφορές μέσω των Αγγλικών Άμεσων Πληρωμών, απευθείας χρεώσεις και καταθέσεις μετρητών σε περισσότερες απο 40.000 τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 • EUR λογαριασμό(Ευρωπαϊκός): προσωπικό αριθμό λογαριασμόυ(IBAN), δωρεάν και άμεσες μεταφορές μέσω του συστήματος SEPA και απευθείας χρεώσεις σε μερικές χώρες.

 • RON λογαριασμό(Ρουμάνικος): ίδιος με τον Ευρωπαϊκό, με δωρεάν μεταφορές σε άλλους RON λογαριασμούς.

Με οποιονδήποτε από τους παραπάνω λογαριασμούς, μπορείτε εύκολα να παραγγείλετε την χρεωστική σας κάρτα. Αυτή είναι VISA, υποστηρίζει ανέπαφες πληρωμές, και λειτουργεί κανονικά σαν μία οποιαδήποτε χρεωστική κάρτα.

Γιατί να επιλέξω Monese;

 1. Άνοιγμα λογαριασμού γρήγορα και εύκολα, χωρίς γραφειοκρατεία.

  Σε αντίθεση με τις συμβατικές τράπεζες, η Monese( όπως και όλες οι ψηφιακές), δεν ασχολείται με τη γραφειοκρατία, την εθνικότητα ή το οικονομικό ιστορικό του χρήστη. Οποιοσδήποτε, εφόσον είναι άνω των 18 και είναι κάτοικος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, μπορεί γρήγορα και εύκολα να ανοίξει λογαριασμό.

  Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κινητό τηλέφωνο, η ταυτότητά σας, και ελάχιστα λεπτά από τον χρόνο σας!

 2. Μικρότερες και ξεκάθαρες χρεώσεις και φόροι.

  Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημά της, είναι η διαφάνεια στους φόρους των συναλλαγών που πραγματοποιείτε. Δεν υπάρχουν κρυφοί φόροι, όλες οι χρεώσεις είναι ξεκάθαρες και ακόμα και αυτές, είναι ελάχιστες συγκριτικά με τις αντίστοιχες των συμβατικών τραπεζών.

  Οι χρεώσεις αυτές αφορούν μεταφορές σε λογαριασμούς εκτός Monese, αγορές σε ξένο νόμισμα, αποστολές χρημάτων σε ξένο νόμισμα και αναλήψεις από ATM και είναι διαφορετικές ανάλογα με το πλάνο που θα επιλέξετε.

 1. Άμεσος και εύκολος χειρισμός του λογαριασμού σας μέσω της εφαρμογής.

  Όπως προαναφέρθηκε, η λειτουργία της Monese είναι αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής της. Σε αντίθεση με τις πλατφόρμες e-banking των Ελληνικών τραπεζών, η εφαρμογή της είναι πολύ πιο φιλική προς τον χρήστη. Οι μεταφορές χρημάτων γίνονται πανεύκολα και όλες οι πληρωμές/μεταφορές φαίνονται απευθείας στην αρχική σελίδα.

  Η προσθήκη επαφών γίνεται εύκολα με τον αριθμό τηλεφώνου και έπειτα μπορείτε με ένα κλικ να στέλνετε ή να ζητάτε χρήματα από τη λίστα επαφών σας.

 2. Ασφάλεια των χρημάτων σας.

  H Monese είναι καταχωρημένη από την Αρχή Χρηματοοικονομικών Συμπεριφορών(FCA) και τα χρήματα σας είναι ασφαλή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επενδύσουν τις καταθέσεις σας με ρίσκο αποτυχίας. Ακόμα και σε περίπτωση χρεοκοπίας, τα χρήματα σας είναι 100% εγγυημένα.

Πλάνα και φόροι.

Η Monese προσφέρει 3 πλάνα, 1 δωρεάν και 2 με μηνιαία συνδρομή. Οι διαφορές τους είναι στα όρια δωρεάν αναλήψεων από ΑΤΜ, πληρωμές σε ξένο νόμισμα(π.χ. σε POS) αλλά και μεταφορές σε ξένο νόμισμα σε λογαριασμούς εκτός Monese.

Αγορές στο τοπικό νόμισμα(π.χ. ευρώ, ανάλογα τον λογαριασμό) καθώς και μεταφορές σε οποιοδήποτε νόμισμα σε άλλους λογαριασμούς Monese είναι δωρεάν, χωρίς όριο και στα 3 πλάνα.

 • Βασικό Πλάνο(Simple Plan) – Δωρεάν:
 1. Δωρεάν αναλήψεις εώς 200/£ /μήνα, με 2% φόρο έπειτα.
 2. Αγορές σε ξένο νόμισμα εώς 2000/£ δωρεάν, με 2% φόρο έπειτα.
 3. Μεταφορές σε ξένο νόμισμα με 2% φόρο, με ελάχιστη μεταφορά τα 2/£.
 • Κλασικό Πλάνο(Classic Plan) – 5.95/£/Μήνα:
 1. Δωρεάν αναλήψεις εώς 800/£ /μήνα, με 2% φόρο έπειτα.
 2. Αγορές σε ξένο νόμισμα εώς 8000/£ δωρεάν, με 2% φόρο έπειτα.
 3. Μεταφορές σε ξένο νόμισμα με 0.5% φόρο, με ελάχιστη μεταφορά τα 2/£.
 • Πρίμιουμ Πλάνο(Premium Plan) – 14.95/£/Μήνα:

Απεριόριστες δωρεάν αναλήψεις, αγορές και μεταφορές χωρίς φόρο.

Πως ανοίγω λογαριασμό;

Πρώτα από όλα πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή της Monese για android ή iOS.

Δυστυχώς προς το παρόν, δεν είναι διαθέσιμα τα Ελληνικά, ωστόσο τα βήματα είναι πολύ απλά.

 1. Πατάτε στο “Open free account”.

 2. Accept” στο επόμενο βήμα σχετικά με τα δεδομένα σας.

 3. Εισάγετε διέυθυνση email, χώρα και τικ στους όρους και προϋποθέσεις. Προαιρετικά κάνετε τικ στο κάτω κουτί για ενημέρωση μέσω mail, και κωδικό πρόσκλησης εάν έχετε.

 4. Δημιουργία και επαλήθευση passcode για είσοδο στον λογαριασμό σας.

 5. Εισαγωγή και επαλήθευση αριθμού τηλεφώνου.

 6. Επιλογή λογαριασμού. Μπορείτε στη συνέχεια να ανοίξετε και τους υπόλοιπους χωρίς έξτρα κόστος. (EUR/GBP/RON που αναφέραμε στην αρχή).

 7. Εισαγωγή διεύθυνσης, με επιλογή στον χάρτη ή χειροκίνητα.Μπορεί να γίνει και αυτόματα με χρήση GPS. Στην ίδια διεύθυνσης θα έρθει και η κάρτα, αφού την παραγγείλετε στην συνέχεια.

 8. Επιλογή εγγράφου ταυτοποίησης, ανάμεσα σε:

 • Διαβατήριο(Passport)

 • Δίπλωμα Οδήγησης(Driving License)

 • Ταυτότητα(National Identity Card)

 • Άδεια Παραμονής(Resident Permit Card)

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να φωτογραφίσετε το έγγραφο που θα επιλέξετε. Θα χρειαστεί να περιμένετε να επαληθευτεί από τη μεριά της Monese, πιθανότατα μερικά λεπτά.

 1. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εξτρά βήματα, για την ταυτοποίηση σας.

 2. Εφόσον τελειώσατε με την επαλήθευση, είναι ώρα να επιλέξετε το πλάνο που επιθυμείτε με βάση τις ανάγκες σας. Αργότερα θα μπορείτε να αναβαθμίσετε το πλάνο σας.

Τέλος! Ο λογαριασμός σας είναι έτοιμος. Σειρά έχει η παραγγελία της κάρτας, από το μενού “Card”. Τα στοιχεία της κάρτας σας δεν είναι ορατά μέσω της εφαρμογής, δηλαδή για την χρήση της θα πρέπει να περιμένετε να έρθει στα χέρια σας.

Μετά την άφιξη της κάρτας, θα πρέπει να μεταβείτε και πάλι στο μενού “Card” και πατώντας το “Activate card”, εισάγετε τον κωδικό που είχε στο δέμα με την κάρτα και είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας!

Η φόρτιση του λογαριασμού σας με χρήματα μπορεί να γίνει με 3 τρόπους πατώντας στο “Add money” στην αρχική σελίδα.

Υπάρχουν 3 δυνατές επιλογές:

 • Instant top-up: Άμεσα μέσω χρεωστικής κάρτας. Εισάγετε τα στοιχεία στο επόμενο βήμα και πρέπει υποχρεωτικά η κάρτα να είναι στο όνομά σας.

 • Bank transfer: Αποστολή με τραπεζικό έμβασμα. Δεν προτείνεται καθώς χρειάζεται 1-2 μέρες για να ολοκληρωθεί και κοστίζει από τη μεριά της τράπεζας από όπου στέλνετε το έμβασμα.

 • Request money: Αίτημα για χρήματα από τις επαφές σας στην Monese.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε μέσα από την εφαρμογή.

 • Από την αρχική σας σελίδα:

 1. Τέρμα πάνω, πατώντας στο “EUR”, μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των λογαριασμών σας.

 2. Πατώντας στο “Account details” βλέπετε όλες τις λεπτομέρειες του λογαριασμού σας, όπως το ΙΒΑΝ σας. Πάνω δεξιά βρίσκεται μία εικόνα “τσατ” που σας πάει στο FAQ της εφαρμογής(συνήθεις ερωτήσεις).

 3. Στο κάτω μέρος βλέπετε όλες τις συναλλαγές/μεταφορές χρημάτων που πραγματοποιείτε.

 4. Πατώντας στο “Spending” μπορείτε να δείτε τις συναλλαγές ανά κατηγορία και μήνα και να ορίσετε μηνιαίο budget.
 5. Στο “Pots”, δημιουργείτε ένα “κουμπαρά” στον οποίο μπορείτε να αποταμιεύετε χρήματα, για κάποιο στόχο σας. Υπάρχει επιλογή να στρογγυλοποιούνται αυτόματα όλες οι πληρωμές που κάνετε, με το υπόλοιπο να πηγαίνει στον κουμπαρά σας με έναν πολλαπλασιαστή. Αν δηλαδή έχετε πολ/στη x2 και κάνετε μία αγορά των 0.8 ευρώ, 0,4(0,2x2) ευρώ θα προστεθούν στον κουμπαρά.

 • Από το μενού “Card”:

 1. Διαχείρηση της κάρτας σας. Προβολή του ΠΙΝ, κλείδωμα κάρτας(π.χ. Για λόγους ασφαλείας) και αναφορά κλοπής ή απώλειας κάρτας.

 2. Δημιουργία εικονικής κάρτας. Μπορεί να χρειαστεί για ασφάλεια σε πληρωμές που θα πραγματοποιήσετε για 1 φορά και δεν θέλετε να δώσετε τα στοιχεία της κύριας κάρτας σας. Χρησιμοποιεί το υπόλοιπο που έχετε στο λογαριασμό σας. Μπορεί να κλειδωθεί χωρίς να επηρεάσει την κύρια κάρτα.

 • Από το “Pay”:

  1. Επίσης από το “Pay”, μετακίνηση χρημάτων ανάμεσα στους λογαριασμούς σας, πληρωμή σε φίλους κοντά σας, με χρήση GPS, αποστολή χρημάτων παγκοσμίως. Κάτω είναι όλες σας οι επαφές στη Monese.

  2. Από το “Request”, αίτημα για λήψη χρημάτων από φίλους κοντά σας ή από τις επαφές σας.

  3. Από το “Recurring” μπορείτε αυτόματες επαναλαμβανόμενες πληρωμές, τόσο σε επαφές όσο και σε επιχειρήσεις με το IBAN τους.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, μπορεί να γίνει και αποστολή εκτός των επαφών σας με χρήση IBAN.

 • Από το “Earn” προσκαλείτε φίλους, κερδίζοντας χρήματα με κάθε χρήστη που γράφεται επιτυχώς.

 • Στο “More” μπορείτε να βρείτε την υποστήριξη(Support), την κατάσταση λογαριασμού(Get a statement) και 3 ακόμη επιλογές που είδαμε προηγουμένως.

 • Πατώντας στο ανθρωπάκι πάνω αριστερά:

  1. Αλλαγή πλάνου από το “My plan”

  2. Εισαγωγή προωθητικών κωδικών στο “Promotions”

  3. Προσθήκη λογαριασμών στο “Add account”. Λογαριασμό επιχείρησης, κοινό λογαριασμό(Join account) αλλά και λογαριασμό Avios, για συλλογή πόντων με British Airways.

  4. Στο “Settings” βρίσκονται όλες οι ρυθμίσεις, από την γλώσσα της εφαρμογής μέχρι τις συνδεδεμένες συσκευές του λογαριασμού σας.

  5. “Log out” για αποσύνδεση.

  6. “Privacy mode” για να κρυφτούν τα ποσά παντού, όπως το υπόλοιπο των χρημάτων σας.

Αξίζει να την βγάλω;

Ακόμα και αν δεν ταξιδεύετε συχνά, δεν έχετε έξοδα σε ξένο νόμισμα ή δεν χρειάζεται να στέλνετε χρήματα στο εξωτερικό, πιθανότατα να αξίζει να βγάλετε Monese. Γιατι; Γιατι ακόμα και αν τη χρησιμοποιήσετε μόνο στην Ελλάδα, ο μοντέρνος τρόπος λειτουργίας της, είναι αδιαμφισβήτητα πιο εύχρηστος από τις κλασικές τράπεζες.

Η ενημέρωση των κινήσεων σας είναι πολύ πιο άμεση και οι αποστολές χρημάτων γρήγορες και απλές, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αν πάλι ταξιδεύετε, θα σας λύσει τα χέρια. Εφόσον προσέχετε να μην ξεπερνάτε τα όρια του πλάνου σας, η άνεση του να μπορεις να έχεις μετρητά σε ξένη χώρα από ΑΤΜ χωρίς προμήθεια δεν συγκρίνεται με την διαδικασία της ανταλλαγής νομίσματος. Ακόμα και να μην χρησιμοποιήτε όμως μετρητά, θα σας γλιτώσει από τις εξτρά χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών.

Μία μικρή σημείωση, πάντα σε ΑΤΜ ξένου νομίσματος διαλέγουμε την επιλογή να χρεωθούμε στην ισοτιμία της κάρτας και όχι της τράπεζας! Πολύ σημαντικό, καθώς όπως είπαμε παραπάνω η Monese, εφόσον δεν έχετε ξεπεράσει τα όρια, δεν χρεώνει φόρους.

Επιπλέον πλεονέκτημα για όσους ήθελαν και δεν μπορούσαν μέχρι τώρα, είναι η ενσωμάτωση της κάρτας στο Google/Apple Pay! Μία πολύ μοντέρνα εφαρμογή που δυστυχώς δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στην Ελλάδα.

Τέλος, για επιχειρήσεις που έχουν μεταφορές χρημάτων σε ξένο νόμισμα, η Monese μπορεί να τους γλιτώσει πολλά χρήματα με τους χαμηλούς της φόρους προσφέροντας παράλληλα τον επιχειρησιακό λογαριασμό. Αυτός έρχεται με ξεχωριστή κάρτα και με αρκετά προνόμια όπως τιμολόγια και αναφορές δαπανών.

Συνοψίζοντας.

Αν και οι περισσότερες ψηφιακές κάρτες επικεντρώνονται στα ταξίδια, η Monese έχει στόχο μία καλύτερη εναλλακτική σε τράπεζα, με ταξιδιωτικά προνόμια.

Παρέχει ένα πολύ καλό τρόπο να ελέγχετε τα χρήματά σας εάν ταξιδεύετε ή δουλέυετε στην Ευρώπη, με ένα εύχρηστο και απλό σύστημα μεταφοράς χρημάτων.

Με τη διαφάνεια που προσφέρει και το χαμηλό της κόστος, είναι ξεκάθαρα μία από τις καλύτερες επιλογές της αγοράς.