Penny Stocks

Penny Stocks

Κατά την τελευταία περίοδο, τα penny stocks έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή, δελεάζοντας τους επενδυτές παγκοσμίως με το χαμηλό κόστος αγοράς τους και την προοπτική σημαντικών οικονομικών κερδών.
Αναφορές μετοχών που παρουσίασαν κέρδη πάνω από 4.000% σε λίγους μόλις μήνες, καταφέρνουν να ενισχύουν την ελκυστικότητα αυτών και συνάμα με την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα των συναλλαγών διευκολύνεται περισσότερο από ποτέ η είσοδός τους στην αγορά.

Όμως, ενώ μπορεί να είναι επικερδή, τα penny¹ stocks² εμπεριέχουν πολύ σημαντικό κίνδυνο. Οι πιθανοί επενδυτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να αντιλαμβάνονται τους δυνητικούς κινδύνους της αγοράς που εισέρχονται.

Τα penny stocks μπορεί να φαίνονται οικονομικά σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς μετοχές, όπως αυτές της Amazon και της Apple, αλλά συχνά καταλήγουν να είναι πολύ πιο κοστοβόρα και αυτό οφείλεται στο ότι θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες μετοχές τής αγοράς, επομένως μπορεί να πληρώσετε μια πολύ μεγαλύτερη τιμή από ό,τι περιμένατε αρχικά, συμπεριλαμβανομένης μάλιστα της ενδεχόμενης απώλειας όλης της επένδυσής σας.

Παρακάτω θα δούμε πιο αναλυτικά τι είναι τα penny stocks και γιατί θεωρούνται τόσο επικίνδυνα για τους επενδυτές που θέλουν να αυξήσουν τον πλούτο τους.

Τι είναι τα penny stocks;

Ο ακριβής ορισμός των penny stocks ποικίλλει. Κατά κανόνα βέβαια αναφέρονται σε μετοχές εταιρειών που αξίζουν ένα αρκετά χαμηλό ποσό, αλλά συνήθως όταν οι άνθρωποι λένε penny stocks μιλούν για μετοχές που διαπραγματεύονται με λιγότερο από ένα δολάριο.

Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) τις ορίζει ως εκείνες που διαπραγματεύονται με λιγότερο από 5$ ανά μετοχή. Τα penny stocks δεν είναι συνήθως εισηγμένα σε μεγάλα χρηματιστήρια, όπως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ή το Nasdaq, και διαπραγματεύονται είτε μέσω αυτών που ονομάζονται ιδιωτικά ροζ φύλλα είτε μέσω συναλλαγών over the counter (OTC) του πίνακα ανακοινώσεων (OTCBB – Bulletin Board) είτε μέσω τών ιδιωτικών OTC Markets Group, με τη συνδρομή ενός δικτύου χρηματομεσιτών και διαπραγματευτών.
Δεν υπάρχει κατώτατο όριο συναλλαγών για OTC συναλλαγές και όλες οι προσφορές δύνανται επίσης να εκτελεστούν ηλεκτρονικά.

Σχεδόν οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να έχει διαπραγμάτευση των μετοχών της μέσω OTC, καθώς δε δεσμεύονται από αυστηρές ρυθμίσεις αυτού του είδους οι συναλλαγές. Τα penny stocks, βέβαια, συνήθως εκδίδονται από νεοσύστατες ή από πολύ μικρές εταιρείες, οι οποίες συνηθέστερα δεν έχουν διαθέσιμο χρηματοοικονομικό ιστορικό που να διεγείρει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Μάλιστα ακόμα και μεγαλύτερες ή πιο καθιερωμένες εταιρείες ενδέχεται να διαπραγματεύονται μετοχές κάτω των 5$, όταν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα ή πλησιάζουν την πτώχευση. Γι’ αυτό άλλωστε είναι σημαντικό να ερευνάτε προσεκτικά οποιαδήποτε penny stocks πριν τα αγοράσετε.

Small-cap stocks

Ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση της εκδότριας εταιρείας, τα penny stocks μπορούν να αναφέρονται και ως μετοχές:

Μικρού κεφαλαίου (small-cap stocks)
Μικρο-κεφαλαίου (micro-cap stocks)
Νανο-κεφαλαίου (nano-cap stocks)

Στην περίπτωση των small-cap stocks σημαίνει ότι η εταιρεία που προσφέρει μετοχές προς συναλλαγή έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς μικρότερη από 300 εκατομμύρια δολάρια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια εταιρεία που διαπραγματεύεται μετοχή σε penny stocks μπορεί να έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς μικρότερη από 50 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που μπορεί να αντιστοιχιστεί έντονα με χρηματιστηριακή «φούσκα».

Παρόλο που μπορεί να παρουσιάσουν εκρηκτική άνοδο, είναι σημαντικό να επιζητούνται ρεαλιστικές προσδοκίες, καθώς είναι εξαιρετικά κερδοσκοπικά και οι επενδυτές θα πρέπει να κατανοούν ότι είναι επενδύσεις υψηλού κινδύνου και με χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Ποια είναι τα οφέλη από την επένδυση σε penny stocks;

  1. Τα penny stocks είναι οικονομικά

Θα πρέπει να ξοδέψετε χιλιάδες δολάρια για να πάρετε αρκετές μετοχές στο Facebook ή στη Google, αλλά μπορείτε να ξοδέψετε πολύ λιγότερα για να μπείτε απλά στο χρηματιστήριο επενδύοντας σε penny stocks. Η ιδέα της αγοράς μετοχών με τιμή εκκίνησης στα 0,20$ και εξαργύρωση στην τιμή του 1$ ή και ακόμα περισσότερο, είναι δελεαστική για πολλούς επενδυτές. Συγκρίνετε αυτό με μια εταιρεία όπως η Amazon που προσφέρει μία μετοχή για πάνω από 3.000$.

  1. Ίσως ανακαλύψετε την επόμενη κερδοφόρα εταιρεία στην αρχή της

Είναι το όνειρο κάθε επενδυτή: η ανακάλυψη μιας ανερχόμενης μετοχής λίγο πριν την εκτόξευση της τιμής της. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως η Amazon ξεκίνησε ως penny stock. Το 1997, η μετοχή της Amazon άξιζε 1,68$, μέχρι το 1998 ανερχόταν στα 5$ και πλέον η Amazon διαπραγματεύεται για πάνω από 3.000$.

  1. Η διαπραγμάτευση μπορεί να είναι συναρπαστική

Η διαπραγμάτευση των penny stocks μπορεί να είναι γρήγορη και μανιώδης.
Όπως σημειώνει και ο Peter Leeds, συγγραφέας του ‘Penny Stocks for Dummies’, «όταν κινούνται, συχνά παράγουν κέρδη μέσα σε ημέρες ή ώρες ή ακόμα και μέσα σε λίγα λεπτά, το οποίο είναι πολύ πιο συναρπαστικό από ό,τι θα δείτε ποτέ από μετοχές μεγάλων ονομάτων όπως η IBM ή η McDonald’s.»

  1. Ευκολία στο εμπόριο

Απλά αγοράζετε και πουλάτε, αφού δεν υπάρχει πολυπλοκότητα στο εμπόριό τους.

Γιατί είναι επικίνδυνα;

  1. Οι εταιρείες είναι ασαφείς, προβληματικές ή μη δοκιμασμένες

Το να είσαι άγνωστος μπορεί να είναι καλό. Όπως προαναφέρθηκε, η Amazon ήταν μια τέτοια εταιρεία σε ένα σημείο. Αλλά οι περισσότερες εταιρείες δεν αποδίδουν τόσο καλά όσο η Amazon.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εταιρειών δε θα γίνουν ποτέ μεγάλες επενδύσεις. Πολλές μετοχές penny μάλιστα βρίσκονται σε «κόκκινες» βιομηχανίες, όπως κάνναβη ή τεχνολογία πληροφοριών.

  1. Ασταθείς τιμές

Οι ασταθείς τιμές μπορούν να αποφέρουν τεράστια κέρδη στους επενδυτές, μπορούν όμως και να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες. Αυτές οι μεταβολές τιμών με εύρος από 20% έως 100% δεν είναι πάντα ανοδικές.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιεί ότι οι επενδυτές «πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την πιθανότητα να χάσουν ακόμα και ολόκληρη την επένδυσή τους».

  1. Ρευστότητα

Η ρευστότητα αναφέρεται στο πόσο εύκολα μπορούν να πωληθούν οι τίτλοι. Τα αποθέματα μπορούν να χαρακτηριστούν ως λιγότερο ρευστά, όταν δεν είναι εύκολο πωληθούν χωρίς την ύπαρξη ζημίας.
Δεδομένου ότι σχετικά λίγα άτομα τα ανταλλάσσουν, μπορεί να είναι δύσκολη η «απαλλαγή» τους και ειδικά όταν αρχίσουν να πέφτουν.

  1. Έλλειψη διαφάνειας και πληροφοριών

Τείνουν να υπάρχουν λιγότερες διαθέσιμες πληροφορίες για τις εταιρείες των penny stocks από ό,τι για εκείνες σε άλλες αγορές κινητών αξιών. Οι εταιρείες που διαπραγματεύονται στα μεγάλα, κεντρικά χρηματιστήρια υποβάλλουν τις χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες είναι διαθέσιμες στους επενδυτές δωρεάν.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, αυτές οι αναφορές δεν απαιτούνταν από εταιρείες που εκδίδουν penny stocks. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε πρόσφατα νέους κανόνες για την αύξηση των πληροφοριών και τη βελτίωση της προστασίας των επενδυτών. Απαγορεύεται, πλέον, στους χρηματομεσίτες να αναφέρουν οποιεσδήποτε από τις τιμές αυτών, εκτός εάν η εκδότρια εταιρεία έχει δημοσιεύσει τα τρέχοντα χρηματοοικονομικά της στοιχεία.

Υπάρχει δηλαδή μια στροφή προς τη διαφάνεια. Βέβαια, οι ενημερωμένες και αμερόληπτες πληροφορίες σχετικά με τα penny stocks είναι ακόμη δύσκολο να αποκτηθούν και συχνά καμία ρυθμιστική αρχή δεν απαιτεί ούτε αξιολογεί τις δημοσιεύσεις μιας εταιρείας.

  1. Υψηλός κίνδυνος απάτης

Η έλλειψη διαφάνειας και πληροφοριών, που προαναφέρθηκαν, είναι ένας επιπλέον λόγος που η απάτη είναι τόσο συχνή στην αγορά τους. Ένα κοινό σχήμα ονομάζεται «pump and dump»³. Οι απατεώνες αγοράζουν τεράστιες ποσότητες μετοχών μιας εταιρείας και στη συνέχεια διαρρέουν παραπλανητικές πληροφορίες για να τις κάνουν ελκυστικές σε άλλους επενδυτές.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, δημιουργούν ακόμη και ψεύτικες εταιρείες κέλυφος που δεν παράγουν καμία εργασία ή δε διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Πιστεύοντας λοιπόν οι επενδυτές ότι οι συγκεκριμένες μετοχές είναι καλή επένδυση, αγοράζουν, προκαλώντας έτσι αύξηση της τιμής. Οι απατεώνες έπειτα πωλούν τις μετοχές τους, κερδίζοντας τεράστια κέρδη και προκαλώντας κατάρρευση της τιμής της μετοχής. Οι επενδυτές παραμένουν εν τέλει με άχρηστες μετοχές στην κατοχή τους.

Επίλογος

Παρά τις δυνατότητες για μεγάλα κέρδη, οι κίνδυνοι της επένδυσης σε penny stocks είναι πολυάριθμοι συγκριτικά με τα οφέλη. Ένας εκ των λόγων που η τιμή τους είναι χαμηλή είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους αγοραστές. Αυτό δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας (περιορισμένη ρευστότητα). Όταν λοιπόν θέλετε να πουλήσετε, μπορεί να μην υπάρχει κανείς να αγοράσει.

Εάν, λοιπόν, σας ενδιαφέρουν τα penny stocks, θα πρέπει να είστε εξαιρετικός αναλυτής που να μπορεί να επιλέξει τις καλές από τις κακές επιχειρήσεις. Θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας για να μάθετε ποιες εταιρείες αξίζουν την επένδυσή σας και να αποφύγετε εντελώς τις απάτες.
Οι έξυπνοι επενδυτές διαπραγματεύονται μετοχές που μπορούν να καταλάβουν ή διαφορετικά επιλέγουν να επενδύσουν σε διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχών, για τα οποία δεν απαιτείται η κατανόηση της επιχείρησης για να νικήσουν τους επαγγελματίες.

Ζόμας Ιωσήφ, MBA Finance

¹Penny = δεκάρα, πέννα, λεπτό (νομισματική μονάδα που χρησιμοποιείται κατά κόρον στο Νομισματικό Σύστημα των Η.Π.Α. και του Η.Β.).

²Penny stocks = αποθέματα πέννας ή δεκάρας. Στο παρόν άρθρο θα χρησιμοποιηθεί αυτούσια η λατινική ορολογία.

³pump and dump = άντληση και απόρριψη

Αποποίηση ευθύνης

Τα κείμενα / άρθρα που δημοσιεύονται στο www.mywealth.gr σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν/ αντικαταστήσουν τη σχέση σας με το λογιστή ή το χρηματιστή σας ή άλλο αρμόδιο επαγγελματία. Αποτελούν απλά ενημερωτικά κείμενα και όχι προτάσεις επενδύσεων ή χειρισμού προσωπικής περιουσίας.

Βιβλιογραφία

1. Investopedia (2020), Penny Stock by Chris B. Murphy (Updated May 31, 2019). Retrieved November 21, 2020, from https://www.investopedia.com/terms/p/pennystock.asp

2. Business Insider (2020), Penny stocks are cheap and often see massive gains, but they’re also very risky. Here’s what you should know before investing by Ramsay Lewis (Oct 8, 2020). Retrieved November 21, 2020, from https://www.businessinsider.com/what-are-penny-stocks?r=US&IR=T

3. Bankrate (2020), Penny stocks: Here’s what they are and why they’re so risky by James Royal (Oct. 28, 2020). Retrieved November 21, 2020, from https://www.bankrate.com/investing/what-are-penny-stocks/

4. RagingBull (2020), Penny Stocks: What Are They and How Do You Make Money with Them? (n.d.). Retrieved November 21, 2020, from https://ragingbull.com/kb/how-to-make-money-with-penny-stocks/

5. CoinRevolution (2020), Κορυφαίες εφαρμογές διαπραγμάτευσης μετοχών Penny by Dov Herman (Νοέμβριος 10, 2020). Retrieved November 21, 2020, from https://coinrevolution.com/el/εφαρμογές-διαπραγμάτευσης-μετοχών-πένας/

6. Routes to finance (2020), Είναι τα αποθέματα Penny κατάλληλα για εσάς; (n.d.). Retrieved November 21, 2020, from https://el.routestofinance.com/4115-are-penny-stocks-appropriate-for-you-4058609-970948

7. Investorjunkie (2020), How to Invest in Penny Stocks by Kevin Mercadante (June 25, 2020). Retrieved November 21, 2020, from https://investorjunkie.com/investing/how-to-invest-in-penny-stocks/#:~:text=Despite%20the%20potential%20for%20big,That%20creates%20liquidity%20problems.