Ροκφέλερ. Η ιστορία ενός μύθου

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ακούσει έστω μια φορά στη ζωή του το όνομα «Ροκφέλερ».
Ο Τζον Νταβισον Ροκφέλερ, γεννημένος στη Νέα Υόρκη από μια μικροαστική οικογένεια, έζησε 98 χρόνια και όταν πέθανε, τον Μαΐο του 1937, ήταν ο πιο πλούσιος Αμερικανός όπως επίσης και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη σύγχρονη ιστορία.
Μας διδάσκει κάτι η διαδρομή του;
Είναι ο βίος του ένα παράδειγμα για εμάς;
Τα επιτεύγματα του μας απαντούν με ένα ναι.

Ο άνθρωπος Ροκφέλερ

Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από τούς Αμερικανούς για τον τραχύ χαρακτήρα του Ροκφέλερ και τις συχνά σκληρές τακτικές του στο κυνήγι του πλούτου, ωστόσο δε θα επιχειρήσουμε ούτε να τονίσουμε τα αρνητικά στοιχεία αυτού του άνδρα αλλά ούτε και να τον αγιοποιήσουμε.
Σκοπός είναι να συλλέξουμε ότι χρήσιμο υπάρχει από τη επιχειρηματική του διαδρομή.

Επενδυτής από.. «κούνια»

Αυτό που αναμφισβήτητα έκανε τον Ροκφέλερ να ξεχωρίσει ήταν σαφώς το έμφυτο επιχειρηματικό του ταλέντο, κάτι που φάνηκε από την παιδική του κι όλας ηλικία.
Ίσως δεν είναι ότι πιο κολακευτικό για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως από μικρός έτρεφε αδυναμία στο χρήμα, ενώ λέγεται πως όταν ήταν παιδί συνήθιζε να αγοράζει καραμέλες και να τις πουλά στη συνέχεια ακριβότερες στα αδέλφια και τους συμμαθητές του για να βγάλει κέρδος.

Μόλις έμαθε να γράφει και να μετράει, ξεκίνησε ένα σημειωματάριο στο οποίο κατέγραφε όλα τα έξοδα και τα οικονομικά του έσοδα. Κρατούσε προσεκτικά τα χρήματα σε έναν κουμπαρά από πορσελάνη και δεν ήθελε να τα ξοδέψει σε μικροπράγματα.
Στα 13 του, είχε ήδη ένα μικρό ποσό, το οποίο επέτρεψε στο νεαρό επιχειρηματία να δανείσει $50 σε έναν γείτονα γεωργό υπό τον όρο να του επιστρέψει το ποσό με 7,5 τοις εκατό τόκο!

Στην ηλικία των 16 άρχισε να αναζητά μόνιμη εργασία. Ένα πιστοποιητικό ολοκλήρωσης μαθημάτων λογιστικής και καλής γνώσης των μαθηματικών του επέτρεψε να γίνει υπάλληλος της εταιρείας Hewitt & Tuttle, η οποία σχετιζόταν με την ακίνητη περιουσία και τη ναυτιλία.

Ο νεαρός γρήγορα καθιερώθηκε ως ικανός επαγγελματίας και τελικά έκανε μια καριέρα βοηθού λογιστή, ωστόσο, ο Ροκφέλερ έφυγε από την Hewitt & Tuttle και ποτέ ξανά δεν έγινε υπάλληλος.

Το ξεκίνημα μιας αυτοκρατορίας

Στα 18 του, κι αφού δεν ήθελε να σπουδάσει, αποφάσισε να ιδρύσει μια δική του επιχείρηση. Δανείστηκε με τόκο 1.000 δολλάρια από τον πατέρα του και διαισθάνθηκε ότι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση θα ήταν σ’ ένα νέο προϊόν το οποίο κέρδιζε συνεχώς έδαφος.
Ποιο ήταν αυτό..; Το πετρέλαιο..!

Το ένστικτο του νεαρού Ροκφέλερ δε λάθευσε. Το 1870 ίδρυσε στο Οχάιο με συνεργάτες τον αδελφό του και τον Μόρις Κλαρκ την εταιρεία Standard Oil, η οποία σε σύντομα χρονικό διάστημα «κατάπιε» όλους τους πετρελαιοπαραγωγούς της περιοχής.

Μέσα σε δέκα χρόνια, ο Ροκφέλερ κατείχε το 90% των διυλιστηρίων των ΗΠΑ, ήλεγχε το 1/10 της βιομηχανίας καυσίμων, ενώ το 1889 η περιουσία του ξεπερνούσε τα 40 εκατομμύρια δολάρια.
Η Standard Oil ήταν πλέον πανίσχυρη..

Το Trust

Η εταιρεία ακολουθούσε την πολιτική του «trust» δηλαδή της συγχώνευσης. Το Trust ήταν το πρώτο εμπορικό στην ιστορία. Τα κέρδη διαχειρίζονταν από τους μετόχους (ο κύριος μέτοχος όμως ήταν ο Ροκφέλερ) και η τακτική απέφερε πρωτοφανή κέρδη.

Την τακτική του trust ακολούθησαν και άλλες εταιρείες (σιδηροδρόμων, άνθρακα-χάλυβα, ζάχαρης, καπνού, κρεάτων) όμως καμία δε μπόρεσε να ξεπεράσει σε δύναμη τη Standard Oil.
Ειδικά το μονοπώλιό της στον τομέα του πετρελαίου ήταν πλέον πανίσχυρο.

Στρατηγική Ροκφέλερ

Στα πλαίσια λειτουργίας της εταιρείας του, ο Ροκφέλερ δημιούργησε τον χάρτη της εταιρείας, και για να παρακινήσει τους υπαλλήλους, αρνήθηκε μισθούς εκδίδοντας μετοχές της εταιρείας.
Έτσι, κάθε υπάλληλος ενδιαφερόταν για την επιτυχία της επιχείρησης, η οποία σύντομα είχε θετική επίδραση στο εισόδημά του.

Στη συνέχεια άρχισε να αγοράζει μικρές επιχειρήσεις μία κάθε φορά, προσπαθώντας να συγκεντρώσει στα χέρια του ολόκληρη την επιχείρηση παραγωγής πετρελαίου. Επιπλέον, ο Ροκφέλερ συμφώνησε με τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους σχετικά με τις χαμηλότερες τιμές για τη μεταφορά προϊόντων Standard Oil.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία πλήρωνε 10 σεντ για τη μεταφορά ενός βαρελιού πετρελαίου και οι ανταγωνιστές της – 35 σεντς, δηλαδή περισσότερο από 3 φορές.
Σύντομα οι ανταγωνιστές αντιμετώπισαν μια επιλογή: είτε συγχώνευση με το Standard Oil ή καταστροφή.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, χωρίς να διστάσουν προτίμησαν να αποδεχθούν την προσφορά της Standard Oil σε αντάλλαγμα για ένα μερίδιο των μετοχών.

Μέχρι το 1880, το 95% της παραγωγής πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ήδη συγκεντρωθεί στα χέρια του Ροκφέλερ. Έχοντας γίνει μονοπώλιο, η Standard Oil αύξησε αμέσως τις τιμές.
Σύντομα αναγνωρίστηκε ως η πλουσιότερη εταιρεία στον κόσμο.

H Laura Celestine Spelman

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε και η γυναίκα του σε σχέση με την επαγγελματική του επιτυχία. Η Laura Celestine Spelman, ήταν δασκάλα σε σχολείο και διακρίθηκε από την εξαιρετική της ευσέβεια. Παντρεύτηκαν μετά από 9 χρόνια γνωριμίας.
Το κορίτσι προσέλκυσε την προσοχή του Ροκφέλερ με την ευσέβεια, την πρακτικότητα του νου και την σοβαρότητα της, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς τις συμβουλές της Laura, θα είχε «παραμείνει φτωχός»

Οι συμβουλές του Ροκφέλερ.

Τελειώντας το μικρό αυτό «ταξίδι» στη ζωή και τα έργα του Ροκφέλερ, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τις συμβουλές του που μέχρι σήμερα αποτελούν πυξίδα για επίδοξους επιχειρηματίες.

  • Αγόρασε (ακίνητα) όταν υπάρχει αίμα στους δρόμους, ακόμα και αν είναι το δικό σου.
  • Εάν θέλεις να πέτυχεις, θα πρέπει να βρεις νέα μονοπάτια επιτυχίας.
  • Η φιλανθρωπία είναι χρήσιμη μόνο όταν βοηθάει αυτόν που την λαμβάνει να ανεξαρτητοποιηθεί από αυτή.
  • Εάν ο μοναδικός σου σκοπός είναι να γίνεις πλούσιος, δεν θα πέτυχεις ποτέ τον σκοπό σου.
  • Καλυτέρα να κερδίζετε 1% από την προσπάθεια 100 ανθρώπων πάρα 100% από την δική σας προσπάθεια.

 

Πηγές: gidgrowth.com , mixanitouxronou.gr

Φωτογραφία
By Ddokhanian – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89551734